Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Peter Van Gestel / MHO @ Olen
Peter Van Gestel / 5,729 items
Als antwoord op een foto van Kristof heb ik dit plaatje geplaatst. Kristof's foto toont een zusterloc van deze machine:
www.flickr.com/photos/avonds/4923956519/
Mijn opname toont een recenter industrielocje. Deze Franse Moyse loc werd ingezet op het bedrijfsterrein van de koperfabriek van het toenmalige Metallurgie Hoboken Overpelt afdeling Olen. Maar zoals de foto aantoont was het locje ook van dienst op de verbindingslijn met het station van Olen. Een indurstieël lijntje met een lengte van ongeveer een kilometer dwars door de arbeiderswijk van de koperfabriek.
Niet veel later zou de spooraansluiting van de koperfabriek tijdelijk sluiten.
Uit besparingsoverweging besloot de industrie rondom Herentals om een gezamelijke nieuwe spooraansluiting te bouwen. Deze kreeg vorm als Transterminal. Een terminal welke aansloot met lijn 15 pal onder het viaduct met de E313. Enkele jaren ging dit goed maar al snel viel het spoorvervoer rondom Transterminal stil. De hier afgebeelde loc werd trouwens overgebracht naar Transterminal om zich daar nuttig te maken.
Beterschap voor Olen kwam er toen in Bulgarije een koperfabriek werd overgenomen. Deze fabriek had een overschot aan ongezuiverd koper want raffinage capaciteit te weinig. Een zegen voor Olen want zij hadden raffinage capaciteit over. Een spoorverbinding werd opgestart en de aansluiting met de koperfabriek in Olen werd terug geopend.
Popularity
  • Views: 2487
  • Comments: 2
  • Favorites: 8
Dates
  • Taken: Dec 12, 1999
  • Uploaded: Aug 24, 2010
  • Updated: Mar 5, 2023