Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography / Sets / Vuurtorens
Frits van Eck / 87 items

N 1 B 127 C 0 E May 23, 2011 F Apr 9, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Elsehoved / Het eiland Fünen (Fyn in het Deens) was in 2001 mijn eerste kennismaking met Denemarken. Weliswaar aan de andere kant van het eiland in de buurt van Faaborg. Vuurtorens fotograferen deed ik nog niet, had ook geen digitale camera. Het was voor mij de periode van de rolletjes, je liet de foto’s via Peter Jonker ontwikkelen en afdrukken. Inmiddels dit eiland al vele malen bezocht en bijna alle vuurtorens vastgelegd. Elsehoved Strand is te vinden aan de oostkant van Fünen en is niet meer dan een verzameling vakantiehuisjes. De toren is gebouwd in 1894, is 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 10 meter. Hij was toch wat moeilijk te vinden, vanuit Elsehoved Strand niet zichtbaar en bereikbaar via een met rotsblokken bezaaid strandje. Afhankelijk van de richting geeft deze vuurtoren een wit, rood of groen licht. Dat licht gaat drie seconden aan en twee seconden uit. Deze ronde, gietijzeren toren is beschilderd met rode banden en heeft zelfs een galerij. Hij staat aan de westkant van de Svendborg Sund tegenover het plaatsje Lohals op Langeland. De locatie van deze vuurtoren doet je wegdromen, je waant je voor een moment alleen op de wereld…. Fünen, I love you!
Coördinaten: 55° 06' 05.43” N - 10° 46' 29.7'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   elsehoved fünen fyn vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm denemarken denmark

N 1 B 288 C 2 E May 21, 2017 F Feb 27, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Paard van Marken / Ooit was het eiland Marken verbonden met het Noordhollandse Waterland. De Jurriaansvloed maakte daar een einde aan. Reeds in 1700 stond er op deze plaats een vuurbaken. De huidige vuurtoren werd ontworpen door J. Valk en operationeel in 1839. De ronde stenen toren is 15,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 16 meter. De witgeschilderde vuurtoren heeft een lantaarn met een rood dak. Het witte licht wordt iedere 8 seconden even onderbroken. Vanwege zijn profiel, vanaf een afstand gezien, wordt de toren traditioneel het Paard van Marken genoemd. In de tijd dat de Zuiderzee en het huidige IJsselmeer nog regelmatig waren bevroren is de toren meermaals bedreigd door kruiend ijs. In 1992 werd de lantaarn vervangen en de oude geplaatst bij het haventje op Marken. In 2001 werd de misthoorn gedeactiveerd. Om de toren te bereiken moet je een half uurtje wandelen, de auto mag je achterlaten op een parkeerterrein aan de rand van het dorp. De huidige bewoners zijn Thijs en Liliane Spijker. Ongetwijfeld een beetje vrijbuiters gezien de gezellige rommel rond de toren. “Het Paard” is niet aangesloten op het net voor gas, water en elektriciteit. Kennelijk is dit unieke woonplekje het waard om te leren leven met een generator, gasflessen en aangevoerd water. De toren kan af en toe bezichtigd en beklommen worden.
Coördinaten: 52° 27' 35.5” N - 05° 08' 19.6'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   paard van marken marken vuurtoren lighthouse faro leuchtturm phare fyr

N 0 B 121 C 0 E Sep 22, 2011 F Sep 25, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Phare du Rosédo / Als ik Bretagne hoor dan moet ik denken aan rotsen, klifpaden, kleine strandjes, vakantie, stokbrood en camenbert. Het is een fantastische streek om vuurtorens te spotten. Iets ten noorden van Bretagne ligt het eilandje Î’le de Bréhat, ook wel het bloemeneiland genoemd. Vanaf de Pointe de L ‘Arcouest steek je in 10 minuten de zee-engte over die het eiland van het vasteland scheidt. Het eiland is autovrij, er rijden alleen wat tractoren van de plaatselijke bevolking. Je vindt er twee vuurtoren, de Phare du Paon en de Phare du Rosédo. Het station van de laatste werd opgericht in 1860. Zoals zoveel vuurtorens in deze regio werd de oorspronkelijke toren in 1944 door de Duitsers verwoest, na de oorlog hersteld en weer actief in 1948. Deze toren is 13 meter hoog en heeft een lichthoogte van 29 meter. Iedere 5 seconden geeft het licht een witte flits. Deze halfronde stenen toren heeft een galerij, is grotendeels wit geschilderd en heeft de robuuste Bretonse uitstraling. Een prominente sémaphore (seinstation) bevindt zich op 800 meter ten westen van de vuurtoren en wordt vaak aangezien voor het licht. Ook ondergetekende maakte in eerste instantie deze fout. Je vindt de Phare du Rosédo op de noordwestelijke punt van het eiland. Na de toch wel inspannende wandeling over het eiland kost het toch wel wat moeite afscheid te nemen van dit eldorado.
Coördinaten: 48° 51' 27.26” N - 03° 00' 17.52” W
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   phare du rosédo bretagne breiz frankrijk france vuurtoren lighthouse phare faro fyr leuchtturm

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

Maasmond / De Nieuwe Waterweg is het laatste stuk van de verbinding van Rotterdam met de zee en kwam in 1872 tot stand. De lengte van deze doorgraving van de duinen bij wat nu Hoek van Holland heet, maar destijds tot de gemeente 's-Gravensande behoorde, bedroeg 4,3 km. Vanaf 1877 werd de doorgang belangrijk verbreed en verdiept en kwam echt een nieuwe waterweg tot stand. Rotterdam was in het midden van de 19e eeuw al een van de grootste havensteden geworden. Dit kwam onder meer door het grote aandeel aan doorvoer naar Duitsland en Engeland. Met het ontstaan van de Maasvlakte werd de aanleg van moderne lichtlijnen noodzakelijk. Men bedacht hoge en lage lichten die precies gelijk aan en uit gingen. Na de diverse lichtlijnen zijn er in 1974 ook twee betonnen havenlichten aan de mond van de Nieuwe Waterweg geplaatst. Daar ze relatief ver in zee staan is een stevige constructie vereist om het geweld van golven te kunnen weerstaan. De havenlichten hebben beide een helikopter platform. Het is de enige manier om de torens te bereiken voor onderhoud en aanvoer van materialen. De torens zijn ook voorzien van windturbines in verband met de energievoorziening. Als er geen wind is zorgen accu’s voor de stroom. De lichthoogte bedraagt 25 meter.
Coördinaten: 51° 59’ 40.2” N - 4° 02’ 50.4” O
Tekst: Frits van Eck, foto: Bram van Broekhoven

Tags:   maasmond vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm rotterdam hoek van holland

N 1 B 194 C 3 E Aug 17, 2017 F Dec 3, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Wehldorf / Cuxhaven is een havenstad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt aan de Noordzee, bij de monding van de Elbe. Vanaf Cuxhaven staan aan weerszijde van de Elbe tientallen vuurtorens die schepen veilig naar Hamburg moeten loodsen. Deze torens zijn vaak zo geplaatst dat ze lichtlijnen vormen (Unter- en Oberfeuers). Het “Oberfeuer” Wehldorf staat achter de dijk bij Altenbruch, ongeveer 13 kilometer ten zuidoosten van Cuxhaven. Hij is gesynchroniseerd met het “Unterfeuer” en wijst de weg stroomopwaarts richting Hamburg. Deze vuurtoren is in bedrijf sinds 1971. Het is een ronde cilindrische betonnen toren. Met een hoogte van 29 meter bereikt hij een lichthoogte van 31 meter. Het witte licht gaat vier seconden aan en vier seconden uit. De vuurtoren is beschilderd met witte en zwarte banden. Ook de dubbele galerij is op het moment dat ik de foto maakte (2017) zwart geschilderd. Voor 2008 was dat ook zo, daarna waren de galerijen een periode voorzien van een rode kleur. Helaas ziet het landschap er bij regenachtige omstandigheden en modderige wegen wat troosteloos uit. Het was dan ook foto maken en wegwezen.
Coördinaten: 53° 49' 48,29'' N - 08° 48' 6.16'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   wehldorf leuchtturm vuurtoren lighrhouse faro phare fyr


5.7%