Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 87 items

N 0 B 138 C 2 E Apr 30, 2019 F Aug 28, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Neukirchen / Het is dat ik uit beschrijvingen wist waar deze voormalige vuurtoren staat, maar hij blijft ongelofelijk moeilijk te vinden. Als je in het plaatsje Neukirchen de strandafgang neemt en je loopt een paar honderd meter westwaarts dan kan het eigenlijk niet missen. Maar pas als je er vlak onder staat wordt hij zichtbaar. Er staat 30 april op de kalender als ik de foto maak, een week of wat later en hij zal weer een paar maanden achter de bosjes verdwijnen. Het station werd opgericht in 1927, de huidige toren dateert uit 1969. De vuurtoren die tot 1969 op deze plaats stond is verplaatst naar Mönckberg bij Kiel en is daar de zetel van de havenmeester. Het huidige bakstenen gebouw met twee verdiepingen heeft een halfronde betegelde voorzijde, ik kan me niet herinneren dit ooit eerder te hebben gezien. Hij is slechts 6 meter hoog, maar heeft een lichthoogte van 15 meter. Hij deed dienst tot 1996 en gaf, afhankelijk van de richting, een wit, rood of groen licht. Na de buiten bedrijfstelling werd deze vuurtoren samen met het omliggend terrein verkocht aan een particulier die de toren gebruikt als weekendverblijf. Het terrein is niet meer te betreden en alhoewel de huidige eigenaar toch bij het pand kan komen is het me niet gelukt de ingang te vinden.
Coördinaten: 54° 48' 08.1'' N - 09° 45' 12.5'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   neukirchen vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 1 B 131 C 0 E Apr 12, 2019 F Apr 30, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Cabo de Gata / De vuurtoren Cabo de Gata staat in het gelijknamige natuurgebied in de provincie Almeria in het zuidoosten van Spanje. Het beschermde kustgebied is van vulkanische oorsprong. Het ruige en rotsachtig landschap ligt geïsoleerd en is in geologisch opzicht één van Europa’s meest bijzondere. Aan de kust stijgen de rotsen steil op uit zee. Voor de kust liggen vele kleine, rotsachtige eilandjes en onder water koraalriffen. De toren is operationeel vanaf 1863. Het is een 19 meter hoge toren met een lichthoogte van 55 meter. Om de vier seconden knippert er een wit of rood licht (afhankelijk van de richting). Het is een ronde, stenen vuurtoren met lantaarn en een dubbele galerij. Hij is wit geschilderd. Bij mist geeft de misthoorn elke 40 seconden twee lange en twee korte stoten. Deze historische en beroemde toren markeert de uiterste zuidoostelijke hoek van Spanje, een locatie waar sinds de tijd van de Phoenicians veel scheepswrakken te vinden zijn. Een veel door duikers bezocht wrak is het Tsjechoslowaakse schip Arna, dat in 1928 zonk. Deze vuurtoren is gebouwd op de ruïnes van de Fuerte de San Fransisco de Paula uit 1737. Tijdens de Spaanse burgeroorlog is de toren in 1937 beschadigd tijdens een luchtaanval, maar gelukkig weer gerepareerd. Je kunt via de weg tot vlakbij de vuurtoren komen en met een beetje geluk is er voldoende parkeerruimte.
Coördinaten: 36° 43' 18.15” N - 2° 11' 34.5'' W
Tekst: Frits van Eck, foto Cor Oorthuijsen

Tags:   cabo de gata vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 3 B 190 C 2 E Aug 17, 2017 F Jul 3, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Balje / Balje is een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De plaats maakt deel uit van de gemeente Nordkehdingen. Ook bij Balje staat één van de tientallen vuurtorens langs de Elbe. De Elbe ontspringt in het Reuzengebergte in Tsjechië en behoort met een lengte van 1164 kilometer tot de belangrijkste rivieren van Midden-Europa. In Nederland stond de rivier vroeger als Elve bekend. Aan de benedenloop domineert de stad Hamburg, de grootste stad aan de Elbe. De Elbe splitst zich hier in twee takken: de Norderelbe en de Süderelbe, die zich later weer verenigen. Bij Cuxhaven mondt hij uit in zee en heeft daar een breedte van 15 kilometer. Het ‘Oberfeuer’ Balje werd operationeel in december 1980. Het is een ronde betonnen toren met een dubbele galerij en beschilderd met witte en rode banden. Deze vuurtoren is 56 meter hoog en heeft een lichthoogte van 54 meter. Het witte licht gaat 4 seconden aan en vier seconden uit, is gesynchroniseerd met het ‘Unterfeuer’ en heeft een bereik van 37 kilometer. De regio is een natuurgebied en vooral de oude vuurtoren op de achtergrond wordt veel gebruikt om vogels te observeren. Het is een heerlijk gebied om een paar uren door te brengen.
Coördinaten: 53° 51’ 29.78” N - 9° 04’ 50.41” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   vuurtoren lighthouse faro phare fyr leuchtturm balje

N 1 B 301 C 0 E Sep 6, 2017 F Jul 26, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Grima / De Reyðarfjörður is de grootste fjord aan de ooskust van IJsland. Een fjord, omringd door bergen, waarvan de hoogste 972 meter is. Hoewel het klimaat bijzonder regenachtig en mistig is, heeft het op heldere zomerdagen vaak de hoogste temperatuur in IJsland. De plaats Reyðarfjörður heeft vanaf het begin van de twintigste eeuw een handels- en vissershaven. Vanwege de strategische ligging en goede havenomstandigheden, werd het de op een na grootste van de geallieerde bases in IJsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een museum uit de Tweede Wereldoorlog in het oude kamp boven de stad. Aan de zuidkant van de fjord is het vuurtorentje Grima te vinden. Deze ronde cilindrische toren is van top tot teen oranje/rood geschilderd. Hij is operationeel sinds 1961. Met een hoogte van 3 meter bedraagt de lichthoogte door de uitgekiende ligging toch 22 meter. Deze vuurtoren is gemonteerd op een vierkante betonnen witte basis. Iedere 8 seconden geeft het licht een witte flits. Een verharde weg komt tot dicht bij de vuurtoren, alhoewel de foto misschien aangeeft dat hij in ‘the middle of nowhere’ staat. IJsland, met nog geen 400.000 inwoners, een land om eens te bezoeken.
Coördinaten: 65° 00’ 22.05” N - 13° 55’ 19.39” W
Tekst: Frits van Eck, foto: Wim van der Craats

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr leuchtturm phare grima

N 0 B 86 C 2 E Aug 17, 2017 F Jun 4, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Ruthensand / Vuurtorens hebben veel verschillende taken. Ze worden gebruikt voor oriëntatie en positiebepaling, markeren de veilige waterweg of waarschuwen voor ondiepten. Ze kunnen worden onderscheiden door hun identificatie: ze knipperen en flitsen gedurende lange of kortere perioden. Soms alleen wit, maar vaak ook met de kleuren rood en groen erbij. Tot nog niet zo lang geleden waren vuurtorenwachters dag en nacht op hun torens. Na zonsondergang om te zorgen dat het licht bleef branden, overdag druk bezig met onderhoudswerkzaamheden. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw zijn langs de Elbe tientallen vuurtorens geplaatst. Het “Unterfeuer” Ruthensand is actief geworden in 1955. Deze is 15 meter hoog en heeft dezelfde lichthoogte. Je vindt hem midden in van een weidegebied vlak bij de sluis van Drochtersen. Je ziet de koeien denken “weer zo’n malloot die een foto van een toren maakt”. Het witte licht gaat twee seconden aan en twee seconden uit. Deze vuurtoren staat op de zuidoever van de Elbe en vormt een lichtlijn met het op 1 kilometer naar het zuiden gelegen “Oberfeuer”. Hij is traditioneel rood (een beetje verbleekt) geschilderd met in het midden een witte band. Ook de ruime galerij ontbreekt niet.
Coördinaten: 53° 43' 15.45” N - 9° 25' 30.15 O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   ruthensand vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm duitsland germany


5.7%