Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 71 items

N 1 B 24 C 0 E Aug 27, 2017 F May 29, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Reykjanes / Reykjavik is de hoofdstad en tevens grootste stad van IJsland. De stad bestaat sinds 1785 als een officiële handelsstad en groeide gestaag in de volgende decennia. Het is één van de schoonste en veiligste steden ter wereld. Je vindt de stad net ten zuiden van de poolcirkel, aan de zuidelijke oever van de Faxaflói baai en aan het begin van het schiereiland Reykjanes. De vuurtoren Reykjanes (Reykjanesviti) staat in het uiterste zuidwesten van dit gelijknamige schiereiland. Om er te komen rijd je door een bizar lavalandschap dat vlak voor de kust nog griezeliger wordt. De vuurtoren is al van ver te zien omdat hij op een oude vulkanische kegel staat. De eerste vuurtoren op dit punt werd op 1 december 1878 in gebruik genomen. Hij was 6,2 meter hoog en had een lichthoogte van 54 m. Deze werd 8 jaar later door een aardbeving verwoest. De huidige toren werd actief in 1929, is 31 meter hoog en heeft een lichthoogte van 73 meter. Het licht van deze betonnen toren geeft iedere 30 seconden twee witte flitsen. Deze wit geschilderde vuurtoren heeft een galerij en een rood geschilderde lantaarn. Hij heeft een traditioneel uiterlijk en is waarschijnlijk de bekendste en meest bezochte vuurtoren van IJsland. Het gebied rond de toren is thermisch actief, vaak zijn op foto’s van deze vuurtoren ook pluimen van stoom te zien.
Coördinaten: 63° 48’ 56.5” N - 22° 42’ 16.1” W
Tekst: Frits van Eck, foto: Wim van der Craats

Tags:   Reykjanes vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm ijsland

N 0 B 25 C 0 E Jun 6, 2013 F May 22, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Møn / De vuurtoren Møn staat op het gelijknamige eiland. Møn is bekend om zijn krijtrotsen en daarom alleen al de moeite van een bezoek waard. Wit zoals wit bedoeld is: dat gevoel bekruipt je als je deze krijtrotsen voor het eerst ziet. Ze strekken zich uit over een lengte van 7 km langs de Oostzee en worden gemarkeerd door vijf duizelingwekkende houten trappen. Het is er heerlijk, maar vermoeiend wandelen. De vuurtoren Møn is 13 meter hoog en heeft een lichthoogte van 25 meter. Het licht geeft iedere dertig seconden vier witte flitsen, gescheiden door 5 seconden. Het is een achthoekige bakstenen toren met een aangebouwd woonhuis. De beschildering van toren en woonhuis is apart te noemen. In 1999 is de toren gerestaureerd. Hij staat op een privé terrein en helaas niet te bezoeken. Ook fotograferen is lastig omdat bomen en het woonhuis het zicht belemmeren. Gelukkig was de buurman aanwezig en vanuit zijn tuin, staande op een bank, mocht ik de foto maken. Ik heb het al vaker vermeld, Denen zijn uitermate vriendelijk en hulpvaardig. De vuurtoren staat op het zuidoostelijke puntje van Møn aan het einde van de Fyrvej. Net buiten het privé terrein is een openbare parkeerplaats. Loop je daar vandaan een paar honderd meter noordwaarts dan blinken de krijtrotsen je toe.
Coördinaten: 54° 56' 47.5” N - 12° 32' 23.9'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   Møn denemarken denmark vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Blackhead (Clare) / Ierland, het land met veel roodharige inwoners, heerlijke muziek en ruige landschappen. De Ierse westkust bestaat grotendeels uit kliffenkusten, heuvels en middengebergte. Je vindt er veel baaien waaronder Galway Bay (in het Iers Loch Lurgain). Deze baai heeft een lengte van 50 kilometer, de breedte varieert van 10 tot 30 kilometer. De vuurtoren Blackhead (Clare) staat aan de zuidkust van deze baai, net buiten de snelweg R477. De toevoeging Clare is om onderscheid te maken met de vuurtoren Blackhead in Noord-Ierland. De betonnen, vierkante vuurtoren is actief sinds 1936, is 8,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 20 meter. Hij werd gebouwd door Robert MacDonald van Galway.Om de vijf seconden geeft hij witte flitsen noordwaarts en rode flitsen oostwaarts. Deze vierkante toren was ooit wit geschilderd, de invloed van de zee is echter duidelijk zichtbaar. De galerij ontbreekt niet. Zonnecollectoren ondersteunen het stroomverbruik. Er is geen spoor te vinden van huizen van vuurtorenwachters, vermoedelijk was dit licht vanaf het begin geautomatiseerd. Met de beste wil van de wereld kan je het geen “mooie” vuurtoren noemen. Ook deze locatie nodigt nu niet direct uit daar wat langer te verblijven. Maar ja, je kunt in het leven niet alles hebben.
Coördinaten: 53° 09' 14.2” N - 9° 15' 53.5'' W
Tekst: Frits van Eck, foto Jos Glorie

Tags:   blackhead (Clare) ierland vuurtoren lighthouse faro fyr leuchtturm phare

N 0 B 44 C 0 E May 26, 2011 F May 7, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Hov / Langeland is een Deens eiland gelegen tussen de Grote Belt en de baai van Kiel. Het eiland doet zijn naam eer aan, een kleine zestig kilometer lang en circa 10 kilomater breed. Het is een landbouwgebied waar veel graan wordt verbouwd. Een brug verbindt het eiland via Tåsinge met Fünen. Vanuit Spodsberg brengt de veerboot je naar Lolland. Rudkøbing is de grootste stad van Langeland. Op het eiland zijn vijf vuurtorens te vinden, waarvan je er vier op één dag kunt bezoeken. De vijfde, Kjelds Nor, staat op de zuidpunt van het eiland en is een apart bezoek meer dan waard. De vuurtoren van Hov staat aan de noordoostkant van Langeland. Deze toren is sinds 1893 in bedrijf. Hij is 12 meter hoog, de lichthoogte is eveneens 12 meter. Het witte, rode en groene licht gaat twee seconden aan en twee seconden uit. De ronde, bakstenen toren is wit geschilderd en heeft een oranje/rode band. Er is alleen aan de voorkant een galerij bevestigd. Deze vuurtoren staat aan het einde van de Hov Fyrvej. De toren is met de auto prima bereikbaar, vanaf het parkeerterrein is het slecht een paar honderd meter lopen. Een prachtige locatie om te lunchen en te genieten van de natuur. Vanuit diverse plaatsen op Langeland worden zeevistochten georganiseerd.
Coördinaten: 55° 08' 47.59” N - 10° 57' 19.16'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   langeland denemarken denmark hov vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 1 B 67 C 0 E Apr 12, 2019 F Apr 30, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Cabo de Gata / De vuurtoren Cabo de Gata staat in het gelijknamige natuurgebied in de provincie Almeria in het zuidoosten van Spanje. Het beschermde kustgebied is van vulkanische oorsprong. Het ruige en rotsachtig landschap ligt geïsoleerd en is in geologisch opzicht één van Europa’s meest bijzondere. Aan de kust stijgen de rotsen steil op uit zee. Voor de kust liggen vele kleine, rotsachtige eilandjes en onder water koraalriffen. De toren is operationeel vanaf 1863. Het is een 19 meter hoge toren met een lichthoogte van 55 meter. Om de vier seconden knippert er een wit of rood licht (afhankelijk van de richting). Het is een ronde, stenen vuurtoren met lantaarn en een dubbele galerij. Hij is wit geschilderd. Bij mist geeft de misthoorn elke 40 seconden twee lange en twee korte stoten. Deze historische en beroemde toren markeert de uiterste zuidoostelijke hoek van Spanje, een locatie waar sinds de tijd van de Phoenicians veel scheepswrakken te vinden zijn. Een veel door duikers bezocht wrak is het Tsjechoslowaakse schip Arna, dat in 1928 zonk. Deze vuurtoren is gebouwd op de ruïnes van de Fuerte de San Fransisco de Paula uit 1737. Tijdens de Spaanse burgeroorlog is de toren in 1937 beschadigd tijdens een luchtaanval, maar gelukkig weer gerepareerd. Je kunt via de weg tot vlakbij de vuurtoren komen en met een beetje geluk is er voldoende parkeerruimte.
Coördinaten: 36° 43' 18.15” N - 2° 11' 34.5'' W
Tekst: Frits van Eck, foto Cor Oorthuijsen

Tags:   cabo de gata vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm


7%