Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 87 items

N 0 B 93 C 0 E Sep 22, 2011 F Sep 25, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Phare du Rosédo / Als ik Bretagne hoor dan moet ik denken aan rotsen, klifpaden, kleine strandjes, vakantie, stokbrood en camenbert. Het is een fantastische streek om vuurtorens te spotten. Iets ten noorden van Bretagne ligt het eilandje Î’le de Bréhat, ook wel het bloemeneiland genoemd. Vanaf de Pointe de L ‘Arcouest steek je in 10 minuten de zee-engte over die het eiland van het vasteland scheidt. Het eiland is autovrij, er rijden alleen wat tractoren van de plaatselijke bevolking. Je vindt er twee vuurtoren, de Phare du Paon en de Phare du Rosédo. Het station van de laatste werd opgericht in 1860. Zoals zoveel vuurtorens in deze regio werd de oorspronkelijke toren in 1944 door de Duitsers verwoest, na de oorlog hersteld en weer actief in 1948. Deze toren is 13 meter hoog en heeft een lichthoogte van 29 meter. Iedere 5 seconden geeft het licht een witte flits. Deze halfronde stenen toren heeft een galerij, is grotendeels wit geschilderd en heeft de robuuste Bretonse uitstraling. Een prominente sémaphore (seinstation) bevindt zich op 800 meter ten westen van de vuurtoren en wordt vaak aangezien voor het licht. Ook ondergetekende maakte in eerste instantie deze fout. Je vindt de Phare du Rosédo op de noordwestelijke punt van het eiland. Na de toch wel inspannende wandeling over het eiland kost het toch wel wat moeite afscheid te nemen van dit eldorado.
Coördinaten: 48° 51' 27.26” N - 03° 00' 17.52” W
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   phare du rosédo bretagne breiz frankrijk france vuurtoren lighthouse phare faro fyr leuchtturm

N 0 B 22 C 0 E May 17, 2019 F Sep 20, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Faro de Suances / In het noorden van Spanje, grenzend aan de Golf van Biskaje is het plaatsje Suances te vinden. De vuurtoren van Punta del Torco de Afuera bij Suances is in 1863 in gebruik genomen op dezelfde plaats waar de middeleeuwse vesting San Martin de la Arena was gevestigd. Deze vuurtoren is begonnen met een olielamp waarvan het bereik slechts negen mijl was. In 1929 werd de toren gemoderniseerd met de komst van elektriciteit. De vuurtoren is 9 meter hoog en heeft een lichthoogte van 35 meter. Het is een cilindrische gemetselde toren en staat tegen de voorkant van het huis van de voormalige vuurtorenwachter. Iedere 23 seconden geeft het licht drie witte flitsen in een patroon van 2 + 1. De toren is opgetrokken met ongeverfde stenen (voorheen wit geschilderd), de lantaarnkoepel is grijs metallic. De originele lantaarn en Fresnel-lens werden in de jaren 80 vervangen door een moderne lantaarn en een roterende ‘aerobeacon’. Deze is inmiddels weer verwijderd en vervangen door een kleine lens die op de galerijrail is bevestigd. De lantaarn is nu dus leeg, eigenlijk een degradatie van deze fraaie vuurtoren. Wat blijft is een prachtig uitzicht. De toren is over de weg goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid.
Coördinaten: 43° 26' 31.1” N - 04° 02' 35.5” W
Tekst: Frits van Eck, foto Cor Oorthuijsen

Tags:   Faro de Suances vuurtoren lighthouse faro fyr phare leutturm spanje

N 0 B 21 C 0 E May 2, 2011 F Sep 20, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Grisetåodde / Diegenen die regelmatig deze rubriek lezen kennen inmiddels mijn voorliefde voor Denemarken. Nog steeds vind je hier kleinschalige visserij, nostalgische haventjes en natuurlijk heel veel vuurtorens. Het vakantieplaatje wordt compleet gemaakt doordat je voor zeer acceptabele prijzen de mooiste bungalows kunt huren op meestal zo’n duizend meter eigen grond. De Limfjord is een langgerekte baai in het noorden van Jutland, Deze fjord heeft een oppervlakte van ongeveer 1700 km² en een diepte van 5 tot 9 meter. De Limfjord speelde sinds de Vikingtijd een belangrijke rol als vaarwater voor kleine schepen. Tot 1825 had de Limfjord alleen een oostelijke doorgang naar de open zee. In dat jaar brak in het westen de Noordzee door, waardoor het eigenlijk geen echte fjord meer is. Het vuurtorentje Grisetåodde staat op een landtong en is actief sinds 1909. Hij markeert de oostelijke ingang van de Oddesund-zeestraat. De vuurtoren is aan de linkerkant goed zichtbaar als je vanuit Jutland over de Oddesund-brug rijdt. De toren is 8 meter hoog en heeft ook een lichthoogte van 8 meter. On de vijf seconden geven het witte, rode en groene licht een flits. Het is een ronde gietijzeren toren met lantaarn en galerij. Hij is rood geschilderd met twee witte banden. De trap aan de buitenkant nodigt uit de toren te beklimmen en te genieten van het uitzicht over de fjord.
Coördinaten: 56° 34' 50.4” N - 08° 33' 58.4” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   denemarken denmark Grisetåodde vuurtoren lighthouse phare faro fyr leuchtturm

N 0 B 33 C 0 E Aug 25, 2020 F Sep 20, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Ákra Doukáto / Het eiland Lefkada, of Lefkas is een Grieks eiland in de Ionische zee, via een brug verbonden met het vasteland. De gelijknamige hoofdstad Lefkada is gelegen in de noordpunt van het eiland. Het bekende Corfu ligt ten noorden van Lefkada. De naam van het eiland komt van het Griekse woord ‘Lefkos’, wat wit betekent. Dit wordt geassocieerd met de witte rotsen van de zuidelijke landpunt van Lefkada, het tegenwoordige Doukatos. De vuurtoren Ákra Doukáto is actief sinds 1890. Hij is 15 meter hoog en heeft een lichthoogte van 70 meter. Iedere 10 seconden geeft het licht een witte flits. Het is een ronde, cilindrische betonnen toren met een fraai lichthuis en een dubbele galerij. De toren is opgetrokken vanuit het huis van de voormalige vuurtorenwachter. De vuurtoren is geheel wit geschilderd en staat bovenop een spectaculaire klif op de zuidpunt van Lefkada. Van hieruit heb je een fraai uitzicht op de eilanden Kefalonia en Ithaka. Deze kaap, Doukáto, wordt ook in de mythe rond Sappho genoemd. Deze dichteres die leefde in de zesde en zevende eeuw voor Christus, heeft zich, omdat haar liefde voor Phaon niet beantwoord werd, hier van de rotsen naar beneden gegooid. De vuurtoren is over de weg goed bereikbaar en er is parkeergelegenheid aanwezig. Helaas kan de toren niet bezichtigd worden.
Coördinaten: 38° 33' 48.7” N - 20° 32' 34.0” O
Tekst: Frits van Eck, foto Alexandra Flamingo

Tags:   Ákra Doukáto levkas griekenland greece vuurtoren lighthouse phare faro fyr leuchtturm

N 3 B 53 C 2 E Apr 30, 2011 F Aug 30, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Årø / Årø is een eilandje in de Kleine Belt. Het ligt aan de oostkust van Jutland, niet ver van het stadje Haderslev. Aan de oostkant van het eiland vindt je één kleine plaats, genaamd Aarøby en wat verspreide boerderijen. Årø wordt gescheiden met het aan de overkant gelegen Årøsund door de ca. 500 meter brede zee-engte Årø Sund. In Årøsund een prima B&B, te gebruiken als tussenstop op doorreis naar het noorden van Jutland. De regelmatig varende veerpont is de levenslijn met de vaste wal. Als je op het eiland rondwandelt waan je je tientallen jaren terug in de tijd. In 1864 werd Årø veroverd door het Pruisische leger en was tot 1920 het noordelijkste eiland van Duitsland. Het vuurtorentje op Årø werd dan ook in 1905, zoals zovele in het zuidelijk deel van Denemarken, door de Duitsers neergezet. Het bouwjaar is leesbaar in de windvaan. De Duitse firma Pintsch uit Fürstenwalde prefabriceerde ook deze kleine gietijzeren toren. Het torentje is slechts dertien meter hoog en heeft een lichthoogte van 12 meter. Het witte, rode of groene licht gaat, afhankelijk van de richting, 1 seconde aan en 1 seconde uit. De wit geverfde vuurtoren met de bekende rode band heeft een galerij. Het dak van het lichthuis is lichtgroen.
Coördinaten: 56° 34' 50.4” N - 08° 33' 58.4” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   Årø denemarken denmark faro fyr vuurtoren lighthouse phare leuchtturm


5.7%