Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 86 items

N 7 B 495 C 1 E Aug 19, 2017 F Feb 27, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Obereversand / Halverwege Bremerhaven en Cuxhaven is het plaatsje Dorum-Neufeld te vinden. Het is de huidige locatie van het “Oberfeuer Eversand”,ook wel Obereversand genoemd. Deze vuurtoren werd in 1886 gebouwd en was slechts actief van 1887 tot 1923 op het Evesandwatt aan de Buitenweser. Deze vierkante, gietijzeren toren was 29 meter hoog en had een lichthoogte van 34 meter. Hij had drie verdiepingen met bewakersvertrekken. Het komt regelmatig voor dat in de Elbe en Weser de vaargeulen verlegd worden. Ook deze vuurtoren verloor zijn betekenis voor de scheepvaart door het verleggen van de hoofdvaargeul. Zo’n 70 jaar bleef hij behouden als reddingsbaken, een zogenaamd toevluchtsoord voor schipbreukelingen. Door zware ijsgang in de winter 1994/95 werd de onderbouw van de toren zwaar beschadigd. De toren dreigde in te storten. Er werd gewerkt aan restauratie en er ontstonden plannen voor verplaatsing. Begin 2003 werd de vuurtoren op ingenieuze wijze van de fundering getild en naar de haven van Dorum gebracht, waar hij op een nieuwe fundering werd geïnstalleerd net voor de kust. Volledig herstel volgde. Via een pier kom je aan de voet van de toren. De thans 35 meter hoge toren kan via de naastgelegen trap vrij beklommen worden. De vuurtoren geeft een continu wit licht en doet dienst als lichtbaken voor de haven van Dorum-Neufeld. Dat het een toeristische attractie is laat zich raden. De trap naar boven hangt vol met de zogenaamde “liefdesslotjes”.
Coördinaten: 53° 44’ 32.6” N - 8° 30’ 49.2” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   obereversand vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 4 B 124 C 1 E Sep 25, 2012 F Jul 20, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Pointe de Combrit / Aan de zuidkant van de Franse regio Bretagne is de Pointe de Combrit (Phare de Sainte-Marine) te vinden. Tot aan de Franse revolutie was Bretagne een zelfstandige provincie. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam ik tijdens vakanties nog veel op de weg geschilderde leuzen tegen de Franse regering en voor onafhankelijkheid. Bretagne (Breiz), een fantastische streek om op vakantie te gaan, kleine, vaak tussen de rotsen gelegen strandjes, klifpaden en pittoreske haventjes. De Pointe de Combrit staat aan de monding van de rivier de Odet. Hij vormt een lichtlijn met de iets ten noorden gelegen vuurtoren van Bénodet. De “Pointe” staat op prachtige locatie. Deze vuurtoren is al actief sinds 1885 en werd in 1943 geëlektrificeerd. Hij is gebouwd door César Maubrat, een aannemer uit Pont-l’Abbé. Op 10 augustus 1944 door Duitse troepen beschadigd, moest het tijden met een noodverlichting doen en was pas in 1952 weer volledig hersteld. De toren is 17 meter hoog en heeft een lichthoogte van 19 meter. Hij geeft, afhankelijk van de richting, iedere 12 seconden vier keer, een wit of rood licht. Deze vierkante, stenen toren is vastgemaakt aan een huis van twee verdiepingen. De vuurtoren is wit geschilderd, met uitzondering van de stenen op de hoeken. De toren is helaas niet open voor publiek. Een paar honderd meter van deze vuurtoren is een parkeerterrein.
Coördinaten: 47° 51' 51.48” N - 4° 06' 46.1'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   pointe de combrit odet frankrijk france vuurtoren lighthouse faro phare fyr leuchtturm

N 4 B 133 C 2 E Sep 16, 2011 F Aug 21, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Cap Fréhel / De naam Bretagne is feitelijk dezelfde als Brittannië. In het Nederlands maakt men onderscheid tussen Bretagne (het hier beschreven Franse schiereiland) en Groot-Brittannië (een eiland voor de Europese kust). In het Frans heten ze Bretagne en Grande-Bretagne. In het Engels heten ze Brittany en (Great) Britain. Bretagne heeft het imago van een regio waar het veel of altijd regent. Ook Denemarken heeft dat imago. Uit eigen ervaring moet ik ontkennen dat dit klopt. In Bretagne vind je nog veel sporen van de Keltische cultuur. Cap Fréhel is een landtong aan de Smaragdkust (Côte d’Emeraude) aan de noordkant van Bretagne. De kaap is een beschermd natuurgebied. Op de kaap zijn twee vuurtorens gebouwd, de oudste werd actief omstreeks 1650. Het huidige station dateert uit 1950. Deze heeft een hoogte van 33 meter en een lichthoogte van 85 meter. De vierkante, stenen toren heeft een kantelen galerij. Onder het lichthuis met een tweede galerij een ronde wachtkamer. Om de 10 seconden knippert het witte licht tweemaal. De huidige vuurtoren is ontworpen door Yves Hémar en weerspiegelt de historische betekenis van deze toren. De vuurtoren is in de zomer dagelijks geopend en, naast de Mont St. Michel, een enorme trekpleister. Om de auto te parkeren mag je dan ook de portemonnee trekken.
Coördinaten: 48° 41' 01” N - 02° 19' 07.2” W
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   cap fréhel bretagne breiz vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm frankrijk france

N 3 B 199 C 4 E Apr 30, 2019 F Aug 18, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Rinkenæs / Vandaag de 364e aflevering van de vuurtoren van de week. Dat betekent dat de 7 jaar zijn volgemaakt. Het opzoeken en fotograferen van vuurtorens is meer dan een hobby geworden die zich heeft uitgebreid tot mijn naaste omgeving. Ook familie, vrienden en kennissen denken aan mij als ze een vuurtoren tegenkomen. Daar dank ik ze voor….! Rinkenæs is een klein stadje in Zuid-Jutland. Je komt er doorheen als je van Flensburg via Sønderborg naar Fynshav op Als rijdt. Ook Gråsten ligt vlakbij, daar bevindt zich één van de paleizen van de Deense koninklijke familie. De vuurtoren Rinkenæs is in gebruik genomen in 1896 tijdens een periode dat dit deel van Jutland onderdeel van Duitsland was. In 1920 werd de toren weer overgedragen aan de Deense autoriteiten. In 1921 werd hij volledig gerestaureerd en voorzien van elektrisch licht. Het is een ronde, cilindrische toren, 8,5 meter hoog en beschilderd met een rode horizontale band. Ook het dak van de lantaarn is rood geschilderd. De lichthoogte is 10 meter. Het witte en groene licht (afhankelijk van de richting) gaan 1 seconde aan en 1 seconde uit. Ook deze vuurtoren staat op een prachtige locatie met een fantastisch uitzicht over de Flensburger Fjord.
Coördinaten: 54° 53' 23.77'' N - 09° 34' 38.3'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm Rinkenæs

N 3 B 249 C 2 E Aug 17, 2017 F Mar 6, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Skansin / De Faeröer is een archipel van 18 eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan, ongeveer op gelijke afstand van Noorwegen, Schotland en IJsland. De Faeröer, die in de 7e eeuw door de Noormannen werd veroverd, heeft ongeveer 51.000 inwoners. Hoewel ze deel uitmaken van het Koninkrijk Denemarken, hebben de eilanden in bijna alle opzichten zelfbestuur. In feite weigerden de Faeröer om toe te treden tot de Europese Unie toen Denemarken dit deed. Het woord voor vuurtoren in het Faeröers is viti, hetzelfde woord als in het IJslands. Streymoy is het grootste en meest bevolkte eiland van de Faeröer. Tórshavn, de nationale hoofdstad, ligt aan de zuidoostkust van het eiland. In Tórshavn is de vuurtoren Skansin te vinden. Deze vuurtoren staat op een hoek van het gelijknamige fort, gebouwd in 1580 om de haven van Tórshavn te beschermen tegen aanvallen van piraten. De toren is in gebruik sinds 1888. Met een hoogte van 12 meter bedraagt de lichthoogte toch 25 meter. Afhankelijk van de richting geeft het witte, rode of groene licht ieder 5 seconden een flits. Het is een ronde, gietijzeren toren met lantaarn en galerij. Deze vuurtoren is wit geschilderd en voorzien van een rode, horizontale band. Ook het dak van de lantaarn is rood geschilderd. Het is de bekendste Faeröerse vuurtoren.
Coördinaten: 62° 00’ 27.7” N - 06° 45’ 46.9” W
Tekst: Frits van Eck, foto: Wim van der Craats

Tags:   VUURTOREN lighthouse faro fyr leuchtturm skansin phare


5.8%