Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 71 items

N 7 B 456 C 1 E Aug 19, 2017 F Feb 27, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Obereversand / Halverwege Bremerhaven en Cuxhaven is het plaatsje Dorum-Neufeld te vinden. Het is de huidige locatie van het “Oberfeuer Eversand”,ook wel Obereversand genoemd. Deze vuurtoren werd in 1886 gebouwd en was slechts actief van 1887 tot 1923 op het Evesandwatt aan de Buitenweser. Deze vierkante, gietijzeren toren was 29 meter hoog en had een lichthoogte van 34 meter. Hij had drie verdiepingen met bewakersvertrekken. Het komt regelmatig voor dat in de Elbe en Weser de vaargeulen verlegd worden. Ook deze vuurtoren verloor zijn betekenis voor de scheepvaart door het verleggen van de hoofdvaargeul. Zo’n 70 jaar bleef hij behouden als reddingsbaken, een zogenaamd toevluchtsoord voor schipbreukelingen. Door zware ijsgang in de winter 1994/95 werd de onderbouw van de toren zwaar beschadigd. De toren dreigde in te storten. Er werd gewerkt aan restauratie en er ontstonden plannen voor verplaatsing. Begin 2003 werd de vuurtoren op ingenieuze wijze van de fundering getild en naar de haven van Dorum gebracht, waar hij op een nieuwe fundering werd geïnstalleerd net voor de kust. Volledig herstel volgde. Via een pier kom je aan de voet van de toren. De thans 35 meter hoge toren kan via de naastgelegen trap vrij beklommen worden. De vuurtoren geeft een continu wit licht en doet dienst als lichtbaken voor de haven van Dorum-Neufeld. Dat het een toeristische attractie is laat zich raden. De trap naar boven hangt vol met de zogenaamde “liefdesslotjes”.
Coördinaten: 53° 44’ 32.6” N - 8° 30’ 49.2” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   obereversand vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 3 B 170 C 4 E Apr 30, 2019 F Aug 18, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Rinkenæs / Vandaag de 364e aflevering van de vuurtoren van de week. Dat betekent dat de 7 jaar zijn volgemaakt. Het opzoeken en fotograferen van vuurtorens is meer dan een hobby geworden die zich heeft uitgebreid tot mijn naaste omgeving. Ook familie, vrienden en kennissen denken aan mij als ze een vuurtoren tegenkomen. Daar dank ik ze voor….! Rinkenæs is een klein stadje in Zuid-Jutland. Je komt er doorheen als je van Flensburg via Sønderborg naar Fynshav op Als rijdt. Ook Gråsten ligt vlakbij, daar bevindt zich één van de paleizen van de Deense koninklijke familie. De vuurtoren Rinkenæs is in gebruik genomen in 1896 tijdens een periode dat dit deel van Jutland onderdeel van Duitsland was. In 1920 werd de toren weer overgedragen aan de Deense autoriteiten. In 1921 werd hij volledig gerestaureerd en voorzien van elektrisch licht. Het is een ronde, cilindrische toren, 8,5 meter hoog en beschilderd met een rode horizontale band. Ook het dak van de lantaarn is rood geschilderd. De lichthoogte is 10 meter. Het witte en groene licht (afhankelijk van de richting) gaan 1 seconde aan en 1 seconde uit. Ook deze vuurtoren staat op een prachtige locatie met een fantastisch uitzicht over de Flensburger Fjord.
Coördinaten: 54° 53' 23.77'' N - 09° 34' 38.3'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm Rinkenæs

N 3 B 231 C 2 E Aug 17, 2017 F Mar 6, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Skansin / De Faeröer is een archipel van 18 eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan, ongeveer op gelijke afstand van Noorwegen, Schotland en IJsland. De Faeröer, die in de 7e eeuw door de Noormannen werd veroverd, heeft ongeveer 51.000 inwoners. Hoewel ze deel uitmaken van het Koninkrijk Denemarken, hebben de eilanden in bijna alle opzichten zelfbestuur. In feite weigerden de Faeröer om toe te treden tot de Europese Unie toen Denemarken dit deed. Het woord voor vuurtoren in het Faeröers is viti, hetzelfde woord als in het IJslands. Streymoy is het grootste en meest bevolkte eiland van de Faeröer. Tórshavn, de nationale hoofdstad, ligt aan de zuidoostkust van het eiland. In Tórshavn is de vuurtoren Skansin te vinden. Deze vuurtoren staat op een hoek van het gelijknamige fort, gebouwd in 1580 om de haven van Tórshavn te beschermen tegen aanvallen van piraten. De toren is in gebruik sinds 1888. Met een hoogte van 12 meter bedraagt de lichthoogte toch 25 meter. Afhankelijk van de richting geeft het witte, rode of groene licht ieder 5 seconden een flits. Het is een ronde, gietijzeren toren met lantaarn en galerij. Deze vuurtoren is wit geschilderd en voorzien van een rode, horizontale band. Ook het dak van de lantaarn is rood geschilderd. Het is de bekendste Faeröerse vuurtoren.
Coördinaten: 62° 00’ 27.7” N - 06° 45’ 46.9” W
Tekst: Frits van Eck, foto: Wim van der Craats

Tags:   VUURTOREN lighthouse faro fyr leuchtturm skansin phare

N 3 B 289 C 1 E May 10, 2018 F Mar 15, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Skagen / Denemarken, al bijna twintig jaar mijn favoriete vakantiebestemming. Op een met Nederland vergelijkbare oppervlakte wonen 5,5 miljoen mensen, waarvan 2 miljoen op Seeland. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je in Jutland rust en ruimte vindt. Ook dit jaar is het mijn vakantiebestemming. Aan het einde van de landtong ten noorden van Skagen ligt Grenen. Het is de plaats waar het Skagerak en het Kattegat bij elkaar komen, te zien aan het tegen elkaar botsen van de golven. Vanaf het parkeerterrein (één van de weinige in Denemarken waar betaald moet worden) is het een 1,5 kilometer om deze populaire bezienswaardigheid te bezoeken. De grijze vuurtoren van Skagen werd gebouwd in 1858 en werd op 1 november van dat jaar operationeel. De ronde, stenen toren is 46 meter hoog (In Denemarken is slechts de vuurtoren van Duodde op Bornholm een meter hoger). De lichthoogte is 44 meter. Hij kan beklommen worden, je mag dan 210 treden overwinnen. Aansluitend is het uitzicht over Skagen en Grenen spectaculair. Deze vuurtoren werd ontworpen door de Deense architect N.S. Nebelong. In 2013 werd deze vuurtoren door de Deense maritieme autoriteit doorverkocht aan Realdania. Helaas heb ik niet kunnen ontdekken of het licht, een witte flits om de vier seconden, nog operationeel is. De Dansk Fyrliste van 2018 zegt ja. De vuurtoren zelf werd in 2008 gerestaureerd, de bijgebouwen tot de opening in 2017. Er is nu een vogelbelevingscentrum in gevestigd. Het land schuift jaarlijks gestaag op, waardoor deze toren inmiddels gevaarlijk dicht bij het water staat.
Coördinaten: 57° 44’ 06.7” N - 10° 37’ 50.7” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   skagen denemarken denmark faro fyr leuchtturm lighthouse vuurtoren phare

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Tarbert Island / Ierland, de Ieren schrijven Éire, is een republiek en beslaat ongeveer 80 procent van het gelijknamige eiland. De overige 20 procent betreft Noord-Ierland, die tot het Verenigd Koninkrijk behoort. De laatste maanden is het land regelmatig in het nieuws. Een eventuele Brexit kan de verhoudingen met Noord-Ierland weer op scherp stellen. Het nationale symbool van Ierland is een Keltische harp, die ook op de Ierse euromunten afgebeeld staat. De Ierse westkust bestaat grotendeels uit kliffen, heuvels en laaggebergte. Het binnenland is relatief vlak. De vuurtoren Tarbert Island is sinds 1834 actief. Deze ronde, kalkstenen toren is 22,5 meter hoog en heeft een witgeverfde lantaarn en galerij. De gevonden lichthoogte van 18 meter komt wat vreemd over, wellicht gemeten als het hoog water is? Het witte licht gaat twee seconden aan en twee seconden uit. Vanuit een bepaalde hoek wordt tevens een rood licht getoond. Een gietijzeren brug verbindt de toren met de kust, deze kan wel wat onderhoud gebruiken. Je vindt de vuurtoren aan de zuidkant van de monding van de Shannon, net ten noorden van Tarbert. De Shannon is met zijn 386 kilometer de langste rivier op het eiland. De naam van de rivier is waarschijnlijk afgeleid van de godin "Sionna", die van oudsher met de rivier geassocieerd wordt.
Coördinaten: 52° 34' 20.59'' O - 09° 22' 30.41'' N
Foto: Jos Glorie

Tags:   tarbert island vuurtoren lighthouse faro fyr leuchtturm phare ierland


7%