Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 119 items

N 0 B 103 C 0 E Jul 18, 2019 F Jan 15, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Sandhammaren / Zweden is het grootste land van Scandinavië en ongeveer 11 keer zo groot als Nederland. Het land is voor een groot deel bedekt met naaldbossen, vooral in het noordelijk deel van het land. Het zuidelijk deel lijkt voor wat betreft het landschap op Denemarken, licht glooiend. De provincie Skåne met de plaats Ystad is in Nederland bekend geworden door de boeken en filmserie van Wallander. Sandhammaren is een kaap ten oosten van Ystad, de gelijknamige vuurtoren staat daar 200 meter vandaan. Door de losse zandstructuur van Sandhammaren was het lastig op die plaats een stenen vuurtoren te bouwen. De oplossing was een nieuw ontwerp van Gustav von Heidenstam, een 12-zijdige gietijzeren skelettoren met een galerij en een afgesloten wachtkamer. In het midden een centrale cilinder. De toren is 29,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 31 meter. Het licht geeft om de vijf seconden een witte flits. Met uitzondering van het lichthuis is de toren rood geschilderd. Oorspronkelijk bouwde Van Heidenstam op deze plaats twee vuurtorens om verwarring met de vuurtorens op Hammers Udde en Christiansø te voorkomen, maar de noordtoren werd in 1891 al gedeactiveerd en in 1905 verplaatst naar Pite-Rönnskär. De Sandhammaren fyr is sinds 1971 in verschillende fasen geautomatiseerd. De laatste vuurtorenwachter verliet Sandhammaren in 1979. De vuurtoren wordt nu op afstand bediend vanuit Norrköping. De vuurtoren is na een korte wandeling vanaf de Sandhammarvägen (parkeren langs de weg) bereikbaar. Wel opletten…er staat slechts een klein bordje met “Fyren”.
Coördinaten: 55° 23' 10'' N - 14° 11' 34'' O
Tekst: Frits van Eck, foto: Susan Jongsma

Tags:   sandhammaren vuurtoren zeden sweden lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 2 B 162 C 1 E Aug 23, 2017 F Dec 24, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Eckwarden / De Jade is een rivier en een zeearm in het noorden van Duitsland, gelegen tussen de mondingen van de Eems en de Wezer. Het onbevaarbare riviertje ontspringt bij Oldenburg en stroomt na 22 kilometer in de Jadeboezem. Deze boezem is ontstaan in de Middeleeuwen ten gevolge van een reek stormvloeden en kreeg in 1725 door bedijking zijn huidige vorm. Ten oosten van de Jadeboezem ligt het schiereiland Butjadingen. Voor het schiereiland ligt de Waddenzee. Op de meest zuidwestelijke punt is het ‘Oberfeuer’ Eckwarden te vinden. Het oorspronkelijk station werd opgericht in 1914. De huidige toren dateert uit 1962 maar is sinds 2012 niet meer actief. De vuurtoren is 37 meter hoog en heeft een lichthoogte van 41 meter. Het is een vierkante piramidevormige toren met galerij en een dunne trechtervormige top. Hij gaf een wit licht, 1,5 seconde aan en 1,5 seconde uit. De top van de volledig rood geschilderde vuurtoren kan via een open wenteltrap bereikt worden, helaas niet voor liefhebbers van vuurtorens. Deze wat ongewone vuurtoren begeleidde schepen naar Wilhelmshaven totdat hij in 2012 werd vervangen door de toren Jappensand.
Coördinaten: 53° 31' 15.64'' N - 08° 13' 56.89'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   eckwarden vuurtorenn lighthouse faro phare fyr leuchtturm

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Ölands Södra Udde “Långe Jan” / Öland is een Zweeds eiland in de Oostzee. Het is het op één na grootste eiland van Zweden, alleen Gotland is groter. Met een lengte van 137 kilometer en een maximale breedte van 16 kilometer niet in één dag te doen. Het eiland wordt door de Kalmarsund gescheiden van het vasteland. Sinds 1972 is het eiland door de 12 kilometer lange Ölandbrug daarmee verbonden. Het zuiden van het eiland is een prairie-achtig gebied met op de zuidpunt de vuurtoren Södra Udde met de bijnaam “Långe Jan”. Deze vuurtoren werd actief in 1785. De toren is 41,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 41 meter. Iedere 30 seconden geeft het licht twee witte flitsen, alsmede een continu wit, rood of groen licht (afhankelijk van de richting) op 19 meter hoogte. Deze ronde cilindrische stenen toren werd opgetrokken met stenen uit het verlaten klooster St. John, vandaar de bijnaam “Långe Jan”. In 1948 werd de vuurtoren geëlektrificeerd en in 1980 geautomatiseerd. De witte toren heeft een zwarte band, het dak van de lantaarn is rood. De omgeving, het Ottenby Naturreservat, is populair bij vogelaars. Het voormalig huis van de vuurtorenwachter is omgebouwd tot bezoekerscentrum en museum. In het zomerseizoen kan de toren beklommen worden, om boven te komen moet je 197 treden overwinnen, het uitzicht doet je de inspanning snel vergeten.
Coördinaten: 56° 11' 45.5'' N - 16° 23' 54.8'' O
Tekst: Frits van Eck, foto: Frans van Eck

Tags:   Öland vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm sweden zweden

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Tungenes fyr / Stavanger is een stad in het zuidwesten van Noorwegen. Het is het centrum van de Noorse olie-industrie. Het gebied heeft een zeeklimaat met veel neerslag. Iets ten noorden van Stavanger, op het puntje van het gelijknamige schiereiland is de landtong van Tungenes te vinden. De Tungenes fyr werd voor het eerst ontstoken in 1828 in de periode dat de handel in vis de behoefte aan een veiligere toegang via de Byfjorden tot de haven van Stavanger noodzakelijk maakte. De vierkante, witgeschilderde toren, is 12 meter hoog. De lantaarn is rood. Het licht werd in 1932 geëlektrificeerd. In 1984 werd deze vuurtoren gedeactiveerd en vervangen door een geautomatiseerd baken dat zich net voor de kust bevindt. Het station is wel volledig gerestaureerd en heeft weer het uiterlijk van 100 jaar geleden. In één van de gebouwen rond de toren bevindt zich ook een café. De toren dient nu als cultureel centrum alsmede vuurtoren- en maritiem museum. Tijdens de regelmatige openingsuren kun je ervaren hoe de vuurtorenwachter en zijn familie in de jaren dertig leefden. Tungenes is beschermd en aangesloten bij de Norwegian Lighthouse History Association ( Norsk Fyrhistorisk Forening).
Coördinaten: 59° 02' 08'' O - 05° 34' 52'' N
Tekst: Frits van Eck, foto: Jos Glorie

Tags:   tungenes tungenes fyr stavanger noorwegen jos glorie vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm contact met de egmonden

N 1 B 108 C 3 E Aug 17, 2017 F Dec 3, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Wehldorf / Cuxhaven is een havenstad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt aan de Noordzee, bij de monding van de Elbe. Vanaf Cuxhaven staan aan weerszijde van de Elbe tientallen vuurtorens die schepen veilig naar Hamburg moeten loodsen. Deze torens zijn vaak zo geplaatst dat ze lichtlijnen vormen (Unter- en Oberfeuers). Het “Oberfeuer” Wehldorf staat achter de dijk bij Altenbruch, ongeveer 13 kilometer ten zuidoosten van Cuxhaven. Hij is gesynchroniseerd met het “Unterfeuer” en wijst de weg stroomopwaarts richting Hamburg. Deze vuurtoren is in bedrijf sinds 1971. Het is een ronde cilindrische betonnen toren. Met een hoogte van 29 meter bereikt hij een lichthoogte van 31 meter. Het witte licht gaat vier seconden aan en vier seconden uit. De vuurtoren is beschilderd met witte en zwarte banden. Ook de dubbele galerij is op het moment dat ik de foto maakte (2017) zwart geschilderd. Voor 2008 was dat ook zo, daarna waren de galerijen een periode voorzien van een rode kleur. Helaas ziet het landschap er bij regenachtige omstandigheden en modderige wegen wat troosteloos uit. Het was dan ook foto maken en wegwezen.
Coördinaten: 53° 49' 48,29'' N - 08° 48' 6.16'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   wehldorf leuchtturm vuurtoren lighrhouse faro phare fyr


4.2%