Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 80 items

N 2 B 19 C 0 E May 21, 2011 F Aug 7, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Stavrby Skov / Op het noordwestelijke puntje van het eiland Funen (Fyn) is het plaatsje Middelfart te vinden. Funen was ooit mijn eerste kennismaking met Denemarken. Middelfart, de stad is rond 1200 gesticht en werd vermeld onder de naam Mæthælfar, wat betekent middelste oversteekplaats. Het zal te maken hebben met het veerverkeer tussen Funen en Jutland. De Kleine Belt is hier op zijn smalst. In 1965 werd begonnen met de bouw van de Kleine Belt brug, net ten noordwesten van Middelfart. In datzelfde jaar werd de Stavrby Skov vuurtoren actief. Deze vuurtoren staat net ten zuiden van het stuk bos dat zijn naam aan deze toren heeft gegeven. Het torentje staat vlak naast de brug. Maar… dat wist ik indertijd nog niet, heb heel wat rondje moeten rijden voordat ik hem heb gevonden. Vanaf de doorgaande weg niet zichtbaar, geen coördinaten tot mijn beschikking, zoeken ging een beetje op het gevoel. Deze vuurtoren heeft een lichthoogte van 9,5 meter en geeft iedere vijf seconden, afhankelijk van de richting, een wit, rood of groen licht, weergegeven door een rechthoekig raam. Het gebouwtje is wit geschilderd en heeft de voor dit type de bekende rode band. Het torentje zorgt dat de schepen in noordelijke richting veilig hum weg kunnen vervolgen.
Coördinaten: 56° 5' 42.3” N - 10° 30' 46.6” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   Stavrby Skov vuurtoren lighthouse faro phare leuchtturm fyr denemarken denmark

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

Dún Laoghaire East / De Ierse stad Dún Laoghaire werd gebouwd volgens de wetgeving van 1816 die de bouw van een grote haven toestond om Dublin te bedienen. De plaats heette oorspronkelijk Dunleary totdat het in 1821 werd omgedoopt tot Kingstown ter ere van het bezoek van koning George IV in dat jaar. Pas in 1920 kreeg het zijn huidige naam, de Ierse vorm van Dunleary. In de loop van de tijd werd de stad ook een woonlocatie, badplaats en zelfs het eindpunt van de eerste Ierse spoorlijn. De vuurtoren Dún Laoghaire East is ontworpen door ingenieur George Halpin, met enkele latere wijzigingen door Jacob Owen. De kosten van deze granieten toren waren £ 937. Deze vuurtoren werd actief op 1 oktober 1847. Al in 1877 waren er verzoeken om de vuurtoren te verhogen, maar pas na 15 jaar werd hij 3,65 meter hoger. Hij is nu 12,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 16 meter. Elke 8 seconden geeft het licht twee rode flitsen, gesynchroniseerd met het licht van de westpier. De lantaarn en galerij zijn rood geschilderd, Rond de toren staan de twee huizen van de voormalige vuurtorenwachters. Op 31 oktober 1977 werd deze vuurtoren volledig geautomatiseerd. Om hem te bereiken wandel je de oostpier af, altijd een leuke wandeling.
Coördinaten: 53° 18' 08.49” N - 6° 07' 36.91” W
Foto Wil Vos, tekst Frits van Eck

Tags:   Dún Laoghaire East vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm Ierland Ireland

N 2 B 44 C 0 E May 8, 2012 F Jul 24, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Sletterhage / Helgenæs is een ongeveer 20 vierkante kilometer groot schiereiland. Tegenover Helgenæs ligt naar het westen Århus, de tweede grootste stad in Denemarken, gescheiden door de 16 kilometer brede baai van Århus. Oostwaarts ligt de kleine kustplaats Ebeltoft, een toeristisch plaatsje met nog veel vakwerkhuizen. De “Sletterhage Fyr” werd actief in 1894. De oorspronkelijke houten vuurtoren is gebouwd door de stad Århus. De huidige witte toren is nog steeds belangrijk als aanvulling op de elektronische navigatie. Jaarlijks varen tussen de zes- en zeven duizend schepen dicht langs de kust van Sletterhage richting Århus. Om de vuurtoren de bereiken moet je naar de punt van het schiereiland en doorkruis je een prachtig natuurgebied. Bij de toren een klein parkeerterrein waar je slechts een paar auto’s aantreft. De vuurtoren is 16 meter hoog en heeft een lichthoogte van 17 meter. Hij geeft, afhankelijk van de richting een wit, groen of rood licht, 7,5 seconde aan, 2,5 seconde uit. De ronde, cilindrische toren zit vast aan het voormalig bewakershuis. De lantaarn heeft een witte top en een rood dak. In 2009 werd een groep opgericht, Sletterhage Fyrs Venner, die zorgt voor onderhoud van de vuurtoren en stelt deze open voor het publiek. In de zomermaanden betaal je een kleine drie euro om de toren te mogen beklimmen en heb je vanaf de galerij, bij helder weer, een prachtig uitzicht op Århus en de eilanden Samsø und Tunø. Een klein museum in de voet van de toren maakt het bezoek compleet.
Coördinaten: 56° 5' 42.3” N - 10° 30' 46.6” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   sletterhage vuurtoren lighthouse faro fyr leuchtturm phare denemarken denmark

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Faro de Matalascañas / Matalascañas is de naam van een strand en resort in Andalusië in het zuiden van Spanje. De plaats staat bekend om een toren die op z’n kop in het zand ligt met de naam Torre la Higuera. Dit was ooit een verdedigingstoren om de kust te beschermen tegen invallen door Turkse en Noord-Afrikaanse kapers. Het strand, met een lengte van 7 kilometer en het milde mediterrane klimaat trekken het hele jaar door veel toeristen. De vuurtoren, La Higuera (Matalascañas) is actief sinds 1986. De naam La Higuera zal ongetwijfeld verwijzen naar de oude verdedigingstoren. De driehoekige, cilindrische betonnen toren is 24 meter hoog en heeft een lichthoogte van 47 meter. De toren en lichthuis zijn wit geschilderd met vlak onder de top een rode horizontale band. Het dak van het lichthuis is grijs. Iedere 20 seconden geeft het licht drie witte flitsen. De architecten van deze moderne vuurtoren, Ismael Guarner en José Fernández, werden bij het ontwerpen van de toren geïnspireerd door de monoliet in de film 2001. Hij staat achter het strand bij Matalascañas, ongeveer 35 kilometer ten zuidoosten van Mazagón. Je kunt deze vuurtoren alleen aan de buitenkant bewonderen, hij kan door buitenstaanders helaas niet beklommen worden.
Coördinaten: 37° 0' 29.16” N - 6° 34' 8,04” W
Tekst: Frits van Eck, foto Cor Oorthuijsen

Tags:   Matalascañas spanje vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 1 B 53 C 1 E Sep 25, 2012 F Jul 20, 2020
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Pointe de Combrit / Aan de zuidkant van de Franse regio Bretagne is de Pointe de Combrit (Phare de Sainte-Marine) te vinden. Tot aan de Franse revolutie was Bretagne een zelfstandige provincie. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam ik tijdens vakanties nog veel op de weg geschilderde leuzen tegen de Franse regering en voor onafhankelijkheid. Bretagne (Breiz), een fantastische streek om op vakantie te gaan, kleine, vaak tussen de rotsen gelegen strandjes, klifpaden en pittoreske haventjes. De Pointe de Combrit staat aan de monding van de rivier de Odet. Hij vormt een lichtlijn met de iets ten noorden gelegen vuurtoren van Bénodet. De “Pointe” staat op prachtige locatie. Deze vuurtoren is al actief sinds 1885 en werd in 1943 geëlektrificeerd. Hij is gebouwd door César Maubrat, een aannemer uit Pont-l’Abbé. Op 10 augustus 1944 door Duitse troepen beschadigd, moest het tijden met een noodverlichting doen en was pas in 1952 weer volledig hersteld. De toren is 17 meter hoog en heeft een lichthoogte van 19 meter. Hij geeft, afhankelijk van de richting, iedere 12 seconden vier keer, een wit of rood licht. Deze vierkante, stenen toren is vastgemaakt aan een huis van twee verdiepingen. De vuurtoren is wit geschilderd, met uitzondering van de stenen op de hoeken. De toren is helaas niet open voor publiek. Een paar honderd meter van deze vuurtoren is een parkeerterrein.
Coördinaten: 47° 51' 51.48” N - 4° 06' 46.1'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   pointe de combrit odet frankrijk france vuurtoren lighthouse faro phare fyr leuchtturm


6.3%