Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Dimitil / Sets / Dolo Δολό
Dimitrios Tilis / 9 items

N 345 B 5.7K C 13 E Aug 25, 2016 F Nov 10, 2016
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

For sale on getty images

My Board “Dolo” on gettyimages

My Board “Animals,birds,flocks,troops” on gettyimages

My board “Portrait and people” on Getty Images

My photos for sale on getty images

Album Dolo Δολό
On my blog Λογεικών Logikon

Μόλις είχαμε ολοκληρώσει μαζί με τον υιό άλλη μία επίσκεψή μας στο γεφύρι της Νονούλως και κατευθυνόμαστε προς τον παραδοσιακό οικισμό Δολό στο Πωγώνι.
Στο δρόμο ακούσαμε τα χαρακτηριστικά κουδουνίσματα από αιγοπρόβατα .Σταματήσαμε και,μετά από μιά σύντομη αναγνώριση, διακρίναμε αμυδρά το κοπάδι στην κορυφή ακόμη του βουνού,Αποφασίσαμε να στήσουμε καρτέρι.
Η υπομονή μας(προσόν γενικώς που δεν διαθέτουμε σε...αφθονία) ανταμοίφθηκε όταν,μετά από μισή ώρα περίπου ,άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα....μέλη του κοπαδιού και να περιμένουν τα υπόλοιπα πίσω ακριβώς από το εκκλησάκι.
Η σύνθεση ήταν αμιγώς από γίδια όπως επιτάσσει η παράδοση στην Ήπειρο και όχι από πρόβατα,το πλήθος πέραν του αναμενομένου(περίπου 350 κεφάλια) και ο ευγενικός βοσκός τους άκρως συνεργάσιμος αφού δέχτηκε χωρίς κανέναν γογγυσμό την παράκλησή μας να αλλάξει ελαφρώς την πορεία των ζωντανών προς το μαντρί τους και να περάσουν μπροστά από το ξωκλήσι χαρίζοντάς μας μ'αυτό τον τρόπο μιά μεστή εικόνα της Πωγωνίσιας υπαίθρου.Τον ευχαριστούμε θερμά γι αυτό!
Φυσικά επέλεξα να ανεβάσω αυτή την φωτογραφία την ημέρα εορτής,τιμής και μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου.
Τα έτη πολλά και ευλογημένα στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες!

Tags:   Dolo Epirus Hellas Greece Pogoni Animals religion rural rural scene nature natural life

N 327 B 9.0K C 4 E Oct 26, 2018 F May 14, 2019
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

For sale on gettyimages

My Board “Dolo” on gettyimages

My photos for sale on gettyimages

Album
Dolo Δολό
on my blog ΛΟΓΕΙΚΩΝ Logicon

Ο κεντρικός Ι.Ναός του Αγίου Νικολάου στο Δολό κτίστηκε το 1812.Το καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1833 με αρχιμάστορα τον Πασχάλη Ζούνη από την γειτονική Πωγωνιανή και η διαρρύθμιση στα παράθυρά του έγινε το έτος 1870 .
Ιδιαίτερη μνεία αξιζει να γίνει για το χοροστάσι έξω από την εκκλησία το οποίο έγινε από τις εισπράξεις της θεατρικής παράστασης "Βοσκοπούλα" που παίχτηκε στο Δολό την 10η Απριλίου 1910 με ηθοποιούς Δολιώτες και Δολιώτισσες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία !!!
The central church of St. Nicholas in Dolo was built in 1812. The bell-tower was built in 1833 with master Paschalis Zounis from neighboring Pogoniani and the window layout was made in 1870. I A special mention is worth making for the choir outside the church, which was made from the receipts of the theatrical performance "Voskopoula" played in Dolo on April 10, 1910 with actresses Dolioti and Doliotisses, marking great success !!!

Tags:   dolo dholos pogoni epirus greece hellas stone stonebuilt traditional settlements mountain village panorama trees nature religion tradition church orthodoxy christianism popular clouds sky rood cross holy cross bell bell tower elitegalleryaoi bestcapturesaoi

N 405 B 7.6K C 13 E Nov 1, 2016 F Feb 22, 2016
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

For sale on gettyimages

My Board “Dolo” on gettyimages

My Board “Stone bridges” on gettyimages

My photos for sale on getty images

Album Dolo Δολό
On my blog Λογεικών Logikon

Λίγο πριν από το χωριό Δολό και σε απόσταση περίπου 200 μέτρων απ' τον επαρχιακό αυτοκινητόδρομο Πωγωνιανή – Δολό (νομός Ιωαννίνων), βρίσκεται ένας νερόμυλος (ο οποίος σχετικά προσφάτως έχει αναπαλαιωθεί)και ένα πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι, με την ονομασία Γεφύρι της Νονούλως.
Βρίσκεται στη τοποθεσία «Ξυλογέφυρο»(σπάνια περίπτωση όπου το γεφύρι έδωσε το όνομα στην τοποθεσία και όχι το αντίθετο), στη χαράδρα του Κουβαρά και γεφυρώνει το ομώνυμο ρέμα του Δρίνου ποταμού. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1880 και χορηγός του ήταν, όχι κάποιος πλούσιος κάτοικος της περιοχής όπως συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά μια φτωχή γυναίκα. Η γιαγιά Νόννω ή Νονούλω που ζούσε μόνη της στο χωριό Δολό.(πλήρες όνομα Νόννω Γαλανού).
Την εποχή εκείνη η φτωχή γυναίκα περνούσε συχνά από τη παλιά ξύλινη γέφυρα που προϋπήρχε στο σημείο αυτό. Πήγαινε τακτικά με το γαϊδουράκι της φορτωμένο ξύλα στη Πωγωνιανή και εκεί τα πουλούσε. Η παλιά όμως γέφυρα ήταν πολύ επικίνδυνη και η Νόννω με το ζώο της δυσκολευόταν να περάσει. Το ίδιο φυσικά συνέβαινε και με όλους όσους έφταναν στο σημείο αυτό και προσπαθούσαν να περάσουν το γεφυράκι. Το πέρασμα του έκρυβε πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα όταν το ρέμα του Κουβαρά ήταν «φουσκωμένο» και γι΄ αυτό, αρκετά συχνά, η διέλευση του αποδεικνύονταν θανάσιμη παγίδα. Τότε η γιαγιά Νόννω πήρε τη σπουδαία απόφαση να βάλει ένα τέλος στον εφιάλτη. Από τα λιγοστά χρήματα που μάζευε άρχισε να αποταμιεύει ένα ποσό με σκοπό να μαζευτούν τα λεφτά που χρειαζόταν για κατασκευαστεί στη περιοχή ένα νέο και ασφαλές γεφύρι. Τα απαιτούμενα χρήματα τελικά μαζεύτηκαν και έτσι το 1880 στήθηκε το νέο πέτρινο γεφύρι, στερεωμένο στα βράχια που υπάρχουν στη κοίτη του ρέματος.
Έχει ύψος περίπου 7 μέτρα, ενώ άλλα τόσα υπολογίζεται ότι είναι και το άνοιγμα του. Στις πλευρές του καταστρώματος του έχει κτιστεί χαμηλό στηθαίο, που εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο την άνετη και ασφαλή διέλευση των διερχομένων, κάνοντας έτσι πραγματικότητα το όνειρο της χορηγού του.
Έχει ένα τόξο και αποτελεί για την περιοχή στολίδι λαϊκής αρχιτεκτονικής και ιστορικό κειμήλιο, στο οποίο καταγράφεται αφενός μεν η ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική και η προβιομηχανική εποχή, αφετέρου δε εκφράζεται ο τρόπος επιβίωσης των κατοίκων της εποχής εκείνης.

Tags:   ήπειρος πωγώνι δολό stone bridge Dolo Pogoni Greece Hellas mill watermill nature tradition traditional settlements Epirus

N 218 B 4.6K C 6 E Aug 26, 2018 F Oct 26, 2018
  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

For sale on gettyimages

My Board “Dolo” on gettyimages

My board “Portrait and people” on Getty Images

My Board “Animals,birds,flocks,troops” on gettyimages

My photos for sale on gettyimages

Album Dolo Δολό
on my blog ΛΟΓΕΙΚΩΝ Logikon

Τα έτη πολλά και ευλογημένα στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντας

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Ημερομηνία εορτής: 26/10/2018
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Πολιούχος: Θεσσαλονίκη, Ελασσόνα, Λαγκαδάς, Ναύπακτος, Σιάτιστα, Μικρός Βάλτος Κορίνθου, Άγιος Δημήτριος Αττικής, Αυλώνας Αττικής, Χρυσούπολη, Αλμυρός, Κολινδρός, Πετρούπολη, Κερατέα

Βιογραφία
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθη στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.

Ἀπολυτίκιον

Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Tags:   Pogoni EPIRUS nature dolo pastoral pastoralism goats troop sheep sky clouds landscape panorama pano greece hellas tradition mountain trees animal pelouse paysage ciel arbre forêt champ shepherd church orthodoxy christianism stone stonebuilt traditional settlements sheepherder herdsman grazier flock celebration architecture religion gaggle herd macedonia greece


55.6%