Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Dimitil / Sets / Dolo Δολό
Dimitrios Tilis / 9 items

N 416 B 6.7K C 13 E Nov 1, 2016 F Feb 22, 2016
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

For sale on gettyimages

My Board “Dolo” on gettyimages

My Board “Stone bridges” on gettyimages

My photos for sale on getty images

Album Dolo Δολό
On my blog Λογεικών Logikon

Λίγο πριν από το χωριό Δολό και σε απόσταση περίπου 200 μέτρων απ' τον επαρχιακό αυτοκινητόδρομο Πωγωνιανή – Δολό (νομός Ιωαννίνων), βρίσκεται ένας νερόμυλος (ο οποίος σχετικά προσφάτως έχει αναπαλαιωθεί)και ένα πέτρινο παραδοσιακό γεφύρι, με την ονομασία Γεφύρι της Νονούλως.
Βρίσκεται στη τοποθεσία «Ξυλογέφυρο»(σπάνια περίπτωση όπου το γεφύρι έδωσε το όνομα στην τοποθεσία και όχι το αντίθετο), στη χαράδρα του Κουβαρά και γεφυρώνει το ομώνυμο ρέμα του Δρίνου ποταμού. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1880 και χορηγός του ήταν, όχι κάποιος πλούσιος κάτοικος της περιοχής όπως συνήθως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά μια φτωχή γυναίκα. Η γιαγιά Νόννω ή Νονούλω που ζούσε μόνη της στο χωριό Δολό.(πλήρες όνομα Νόννω Γαλανού).
Την εποχή εκείνη η φτωχή γυναίκα περνούσε συχνά από τη παλιά ξύλινη γέφυρα που προϋπήρχε στο σημείο αυτό. Πήγαινε τακτικά με το γαϊδουράκι της φορτωμένο ξύλα στη Πωγωνιανή και εκεί τα πουλούσε. Η παλιά όμως γέφυρα ήταν πολύ επικίνδυνη και η Νόννω με το ζώο της δυσκολευόταν να περάσει. Το ίδιο φυσικά συνέβαινε και με όλους όσους έφταναν στο σημείο αυτό και προσπαθούσαν να περάσουν το γεφυράκι. Το πέρασμα του έκρυβε πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα όταν το ρέμα του Κουβαρά ήταν «φουσκωμένο» και γι΄ αυτό, αρκετά συχνά, η διέλευση του αποδεικνύονταν θανάσιμη παγίδα. Τότε η γιαγιά Νόννω πήρε τη σπουδαία απόφαση να βάλει ένα τέλος στον εφιάλτη. Από τα λιγοστά χρήματα που μάζευε άρχισε να αποταμιεύει ένα ποσό με σκοπό να μαζευτούν τα λεφτά που χρειαζόταν για κατασκευαστεί στη περιοχή ένα νέο και ασφαλές γεφύρι. Τα απαιτούμενα χρήματα τελικά μαζεύτηκαν και έτσι το 1880 στήθηκε το νέο πέτρινο γεφύρι, στερεωμένο στα βράχια που υπάρχουν στη κοίτη του ρέματος.
Έχει ύψος περίπου 7 μέτρα, ενώ άλλα τόσα υπολογίζεται ότι είναι και το άνοιγμα του. Στις πλευρές του καταστρώματος του έχει κτιστεί χαμηλό στηθαίο, που εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο την άνετη και ασφαλή διέλευση των διερχομένων, κάνοντας έτσι πραγματικότητα το όνειρο της χορηγού του.
Έχει ένα τόξο και αποτελεί για την περιοχή στολίδι λαϊκής αρχιτεκτονικής και ιστορικό κειμήλιο, στο οποίο καταγράφεται αφενός μεν η ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική και η προβιομηχανική εποχή, αφετέρου δε εκφράζεται ο τρόπος επιβίωσης των κατοίκων της εποχής εκείνης.

Tags:   ήπειρος πωγώνι δολό stone bridge Dolo Pogoni Greece Hellas mill watermill nature tradition traditional settlements Epirus

N 212 B 4.1K C 11 E Nov 9, 2012 F Feb 22, 2016
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

My Board “Dolo” on gettyimages

My photos for sale on getty images

Album Dolo Δολό
On my blog Λογεικών Logikon

Σε πρώτο πλάνο εικονίζεται η αριστουργηματική ΝΑ είσοδος-αξιοθέατο του αγροτουριστικού συγκροτήματος του Χριστοφόρου και της Μαριάννας Κωσταρά.

In the foreground shows the masterpiece SE entrance-attraction of Christopher's and Marianna's Kostara rural tourism complex.

Tags:   Dolo Epirus Traditional settlements traditional architecture stone villages Pogoni tradition architecture

N 351 B 5.4K C 13 E Aug 25, 2016 F Nov 10, 2016
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

For sale on getty images

My Board “Dolo” on gettyimages

My Board “Animals,birds,flocks,troops” on gettyimages

My board “Portrait and people” on Getty Images

My photos for sale on getty images

Album Dolo Δολό
On my blog Λογεικών Logikon

Μόλις είχαμε ολοκληρώσει μαζί με τον υιό άλλη μία επίσκεψή μας στο γεφύρι της Νονούλως και κατευθυνόμαστε προς τον παραδοσιακό οικισμό Δολό στο Πωγώνι.
Στο δρόμο ακούσαμε τα χαρακτηριστικά κουδουνίσματα από αιγοπρόβατα .Σταματήσαμε και,μετά από μιά σύντομη αναγνώριση, διακρίναμε αμυδρά το κοπάδι στην κορυφή ακόμη του βουνού,Αποφασίσαμε να στήσουμε καρτέρι.
Η υπομονή μας(προσόν γενικώς που δεν διαθέτουμε σε...αφθονία) ανταμοίφθηκε όταν,μετά από μισή ώρα περίπου ,άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα....μέλη του κοπαδιού και να περιμένουν τα υπόλοιπα πίσω ακριβώς από το εκκλησάκι.
Η σύνθεση ήταν αμιγώς από γίδια όπως επιτάσσει η παράδοση στην Ήπειρο και όχι από πρόβατα,το πλήθος πέραν του αναμενομένου(περίπου 350 κεφάλια) και ο ευγενικός βοσκός τους άκρως συνεργάσιμος αφού δέχτηκε χωρίς κανέναν γογγυσμό την παράκλησή μας να αλλάξει ελαφρώς την πορεία των ζωντανών προς το μαντρί τους και να περάσουν μπροστά από το ξωκλήσι χαρίζοντάς μας μ'αυτό τον τρόπο μιά μεστή εικόνα της Πωγωνίσιας υπαίθρου.Τον ευχαριστούμε θερμά γι αυτό!
Φυσικά επέλεξα να ανεβάσω αυτή την φωτογραφία την ημέρα εορτής,τιμής και μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου.
Τα έτη πολλά και ευλογημένα στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες!

Tags:   Dolo Epirus Hellas Greece Pogoni Animals religion rural rural scene nature natural life


55.6%