Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Björn Nielsen / Sets / Buna
Björn Nielsen / 11 items

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Vanuit het in de voormalige DDR gelegen Buna Werke, gelegen in de chemiedriehoek Halle/Bitterfeld/Leuna, worden tot vijf keer per week chemische producten aangeleverd bij de firma DOW in Terneuzen. Tussen Buna Werke en Seelze/Osnabrück is de MEG de vervoerder die tractie geeft aan deze treinen. Tegenwoordig rijdt DB Cargo deze trein via Nederland en een stukje Vlaanderen om vervolgens via Sluiskil Zeeuws Vlaanderen te bereiken.

Twaalf jaar geleden was het niet DB Cargo maar de voorganger van Lineas, NMBS' goederendochter B-Cargo, die de tractie in Nederland verzorgde. Dit gebeurde ivm het treingewicht standaard met drie diesellocomotieven reeks 77. De trein moest nogal eens van richting wisselen en omdat de lange huif vanwege de Belgische indeling van de loc slecht zicht geeft op het spoor reden de locomotieven altijd met de lange huif tegenelkaar. Dit zit hem met name in het feit dat hier rechterspoor wordt gereden en in België linkerspoor.

Op 11 oktober 2008 was de trein aanzienlijk vertraagd en reed daarbij tevens via Emmerich ipv via de standaard route via Bentheim. Na kopmaken op Utrecht Centraal (!) konden de 7789, 7862 en 7790 met de hoofdzakelijk uit gasketelwagens bestaande trein 48570 worden vastgelegd ter hoogte van het dorp Tricht, slechts enkele kilometers verwijderd van Geldermalsen.

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Van maandag t/m vrijdag rijdt de Mitteldeutsche Eisenbahn GmbH (kortweg MEG) een ketelwagentrein tussen Buna Werke en DOW Sluiskil op Zeeuws Vlaanderen. De trein wordt gereden in samenwerking met moederbedrijf DB Cargo. Tussen Buna Werke en Hamm(Westfalen) verzorgt de MEG de tractie, tussen Hamm en Sluiskil rijdt DB Cargo de trein zelf.

Vanwege werkzaamheden bij Köthen is de standaard route die deze trein aflegt gesloten voor het treinverkeer. Hierdoor moeten deze en andere treinen worden omgeleid via Bitterfeld-Roßlau-Magdeburg. Tussen Roßlau en Magdeburg ligt bij het dorpje Güterglück een volledig uitgeruste en werkende spoorwegovergang, een overblijfsel uit het DDR-tijdperk.

Deze trein wordt getrokken door een locomotief uit de serie 156, die eind jaren 80 in opdracht van de Deutsche Reichsbahn werd ontwikkeld en gebouwd. Vanwege de val van de muur en de instroom van moderne locomotieven én treinstellen zijn er slechts vier locomotieven van deze serie gebouwd. Anno 2019 worden de locs allemaal ingezet bij de MEG die ze gelukkig nog met grote regelmaat inzet voor treinen naar Sluiskil, Bremerhaven en Wilhelmshaven.

De 156 002 passeert hier op vrijdagavond 23 augustus 2019 met ketelwagentrein 48570 uit Buna Werke naar Hamm(Westfalen), alwaar DB Cargo de trein overneemt en via Kijfhoek en Antwerpen naar Sluiskil op Zeeuws Vlaanderen rijdt.

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Een van de belangrijkste oost-west-spoorlijnen in Duitsland is de KBS 310 tussen het bij Hannover gelegen Lehrte en Magdeburg. Over deze lijn wordt het meerendeel van het goederenvervoer afgewikkeld tussen enerzijds de West Europese Zeehavens als Antwerpen, Rotterdam, Emden, Bremen en Hamburg en anderzijds Oost Europa (Polen, Tsjechië en Slowakije) alsmede het Mitteldeutsches Chemiedreieck (Leuna-Buna-Bitterfeld).

Op deze oost-west-verbinding zijn veelal andere goederenvervoerders en vervoersstomen aan te treffen dan op de noord-zuid-as en dat maakt het tot een geliefd reisdoel voor fotografen. Het aantal Vectrons zijn hier doorgaans op één hand te tellen; oudere locomotieven tref je hier nog geregeld aan. Wel moet je wat geluk hebben want de lijn is met name in de ochtenduren vaak erg rustig; in de namiddag en avond rolt het doorgaans juist weer goed door.

Enige uitzondering hierop lijkt bijna altijd de zaterdagochtend en dus besloot ik op 27 juni om 4:30 vanuit de Harz in de auto te stappen om een ochtend mee te pakken aan de KBS 310. Maar liefst tien private goederentreinen kwamen in drie uur tijd door, waarvan zeven in het eerste uur. Om zoveel mogelijk van de optocht mee te pakken is het zaak zo oostelijk mogelijk te staan en dus werd de boog voor Eilsleben weer eens opgezocht.

De Mitteldeutsche Eisenbahn GmbH rijdt tot vijf keer per week een trein tussen DOW Sluiskil en Buna Werke. De trein wordt in samenwerking met DB Cargo gereden. In Hamm vindt 's nachts de lokwissel plaats. Deze trein wordt tussen Hamm en Buna Werke meestal met een locomotief serie 156 gereden. Van dit loktype zijn er eind jaren 80 slechts vier stuks gebouwd en deze zijn tegenwoordig allemaal nog in dienst bij de MEG.

Op 27 juni 2020 kon eindelijk de 156 001, met wervingssticker voor nieuw personeel, worden vastgelegd in heerlijk ochtendlicht. Aan de haak een fraai samengestelde trein uit Sluiskil: naast ketelwagens en gasketelwagens reed er een wagen met twee tankcontainers direct achter de lok mee. Het geheel werd vastgelegd kort voor station Eilsleben.

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Vijfmaal per week rijdt DB Cargo een ketelwagentrein, variërend in lengte, tussen DOW in Terneuzen en het Duitse Buna Werke. De trein bestaat oa uit gasketelwagens met propeen en butadieen en ketelwagens met styreen. Ook liften soms tankcontainers van Peacock mee in deze trein. De trein rijdt tussen Hamm/Westfalen en Buna Werke al jaren met locomotieven van de MEG, in het verleden zelfs met de BR 155 en 156.

De trein arriveert doorgaans rond het middaguur bij DOW in Terneuzen. Hier worden de wagens uitgewisseld waarna vaak binnen het uur alweer wordt vertrokken richting de Kijfhoek. Daarbij moet een flink eind worden omgereden: via Gent en Antwerpen. De rijtijd van/naar de Kijfhoek bedraagt dan ook zeker vier uur. Tussen de Kijfhoek en Emmerich wordt een moderne elektrische locomotief ingezet, de trein rijdt op dit stuk doorgaans in het donker.

Op woensdag 19 april 2023 was de trein náár Terneuzen aan de vroege kant. Een plaatje bij Rieme, de enige plek waar de trein goed voor de zon rijdt, bleef hierdoor helaas uit. En dus werden alle pijlen gericht op de trein terug naar de Kijfhoek. DB Cargo-lok 6516 vertrok even voor 14:00 vanaf het DOW terrein met een flink lange trein richting Sas van Gent en kon hier nabij Sluiskil worden vastgelegd.

  • DESCRIPTION
  • COMMENT
  • MAP
  • O
  • L
  • M

Al jaren rijden DB Cargo en dochteronderneming MEG in goede samenwerking tot vijf keer per week een chemietrein tussen het DOW-complex bij Terneuzen en het bij Schkopau gelegen Buna Werke. De trein bestaat grotendeels uit gasketelwagens met propeen en butadieen. Relatief vaak bevinden zich ook blauwe tankcontainers van Peacock in de trein.

Nadat DB Cargo de trein middag op de dag in Terneuzen met een of twee 6400'en heeft uitgehaald en naar Gent Zeehaven gebracht heeft, rijdt een Vectron de trein via de Kijfhoek verder naar Hamm Rbf. Hier neemt de Mitteldeutsche Eisenbahn GmbH (MEG) de trein over voor de verdere reis via Hannover, Magdeburg en Leipzig naar Buna Werke.

In het verleden werd tussen Hamm en Buna Werke doorgaans een van de klassieke elektrische locomotieven serie 143, 155 of 156 voor de trein ingezet. Dat is tegenwoordig niet meer het geval, want de meeste oudjes zijn aan goederenvervoerder EBS verkocht. De trein wordt nu meestal door een 145'er gereden, die gelukkig wel de MEG-kleurstelling heeft gekregen en voorzien is van logo's.

In de hoogzomer kun je de trein met MEG-tractie vrij zeker rond Braunschweig en verder oostelijk daarvan vastleggen. Zo ook op zaterdag 27 mei 2023, toen we de 145 025 met een korte trein in de boog bij Wierthe konden vastleggen. De ladder stond nog geen vijf minuten klaar terwijl de zon een poging doet door de vochtige lucht en mist heen te prikken. Rechts een filiaal van de firma Nordzücker, helaas zonder spooraansluiting.


45.5%