Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Peter ( phonepics only) Eijkman
Peter Eijkman / 5,212 items

N 10 B 351 C 3 E Apr 21, 1955 F Feb 22, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

In Rotterdam werd in 1839 de meubelfabriek Allan gesticht. Vanaf 1905 werden er trams, en 5 jaar later ook spoorwegrijtuigen gebouwd.
Vele Rotterdamse trams, de NS "Blauwe Engelen" en andere railvoertuigen zijn in de loop der jaren geleverd. Zo ook de 2200 DE lokken , waarvan er hier één in aanbouw is.
Allan werd in 1959 gesloten.

Het terrein en de gebouwen aan de Kleiweg in Rotterdam werden in 1960 door de RET in gebruik genomen als Centrale Werkplaats. Deze gebouwen zijn, op een grote hal na die naar de SGB in Goes is verplaatst, in 2017 gesloopt; op het leeggekomen terrein wordt een nieuwe centrale werkplaats met stallingsruimte gebouwd.

Volgende week een aantal sfeerbeelden van de havensporen.
Foto uit Utrechts/NS archief.

De foto's uit deze serie zijn HIER nogmaals te bekijken:
www.flickr.com/photos/meijkie/albums/72157668096660207

Tags:   Rotterdam Vintage RAIL RAILS reflections of the past Railways railway Cargo dieseltreinen diesel diesellocs NEDERLAND NETHERLANDS Nederlandse NS NederlandseSpoorwegen Spoor Spoorwegen Treinen Trein Trains TRAIN

N 9 B 283 C 1 E Feb 22, 1956 F Feb 22, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

De andere kant van het grote terrein vanaf het Stadionviaduct in de winter van 1956.Kolenvervoer is nog de ruggegraat van het goederenvervoer in Nederland, maar ook vloeibare brandstoffen vormen al een belangrijke inkomstenbron voor de NS. Rechts zien we een 'trek' met oliewagens opgedrukt worden naar de heuvel door één van de op 1 januari nog aanwezige 256 actieve stoomlocs . In de daaropvolgende zomer was het met de stoom in het reizigersvervoer al vrijwel geheel gedaan en op 31 december waren nog 118 machines inzetbaar in uitsluitend de goederendienst. Twee elektrische opvolgers 1100 staan ernaast gereed om straks hun trein te gaan slepen; de rechter heeft nog het turquoise uiterlijk.

Foto uit Utrechts/NS archief.

De foto's uit deze serie zijn HIER nogmaals te bekijken:
www.flickr.com/photos/meijkie/albums/72157668096660207

Tags:   Rotterdam RAIL RAILS reflections of the past Railways railway railwaystations Vintage NEDERLAND NETHERLANDS Nederlandse NS NederlandseSpoorwegen Spoorwegen Spoor Cargo goederentreinen Treinen Trein tren treinstations Trains TRAIN trainstations trainyard

N 8 B 318 C 0 E Jan 1, 1949 F Feb 22, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

In de winter van 1949/50 een prachtige blik op vergane glorie: het van oorlogsschade herstelde rangeerterrein IJsselmonde in vol bedrijf. Wagens lopen naar de verdeelbundels, in de verte zien we grote stoomwolken van de locomotieven. Rechts torenen de bouwkranen van de scheepswerf Wilton-Feijenoord boven alles uit, iets verder naar links zien we het Administratiegebouw en post IV- elke bundel sporen had zijn eigen post-, in de achtergrond vele nog rokende schoorstenen en geheel links de huizen van de West-Varkenoordseweg.
De foto is gemaakt vanaf de Stadionbrug.

Foto uit Utrechts/NS archief.

De foto's uit deze serie zijn HIER nogmaals te bekijken:
www.flickr.com/photos/meijkie/albums/72157668096660207

Tags:   Rotterdam Vintage RAIL RAILS reflections of the past Railways railway NEDERLAND NETHERLANDS Nederlandse NS NederlandseSpoorwegen Spoorwegen Spoor Treinen Trein tren treinstations Cargo goederentreinen Trains TRAIN trainstations trainyard

N 5 B 250 C 0 E Jan 1, 1955 F Feb 22, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

Vanuit Post T zien we de seinhuiswachter/ assistent Treindienstleider aan zijn tableau met wisselknoppen. Buiten staat de "rouwbrief" veilig voor het rangeerdeel met een bakkie 5/600. De rangeerder loopt ernaast om zometeen, als het geheel boven een bepaald wissel is gekomen het rangeerdeel af te zwaaien, waarna dat wissel vanuit de post zal worden omgelegd. vervolgens kan dan worden teruggestoken naar een ander spoor of door middel van loskoppelen van de lok de wagens een 'stootje krijgen"en zelfstandig het bestemmingsspoor oplopen.
We zijn op Rotterdam Noord Goederen, dat tegenwoordig thuishaven is van de SSN (Stoomstichting Nederland).

Foto uit Utrechts/NS archief.

De foto's uit deze serie zijn HIER nogmaals te bekijken:
www.flickr.com/photos/meijkie/albums/72157668096660207

Tags:   RAIL RAILS reflections of the past Railways railway railwaystations Vintage Rotterdam NEDERLAND NETHERLANDS NoordHolland NS NederlandseSpoorwegen Spoorwegen Spoor Treinen Trein tren Cargo goederentreinen Trains TRAIN trainstations trainyard

N 7 B 172 C 1 E Oct 1, 1948 F Feb 22, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

Toen Cargo, Containers en Concurrentie in spoorkringen nog onbekende begrippen waren had de NS in het Rotterdamse een aantal grote rangeerterreinen voor goederentreinen. RMO ( Rechter Maas Oever) was daar één van.
Rond 1900 begon Rotterdam met de ontwikkeling van stukgoedhavens in het westen van de stad. Vanaf 1898 was Rotterdam in onderhandeling met de HIJSM en het Rijk over de aansluiting van een nieuw te bouwen havenspoorlijn op de spoorlijn Schiedam-Rotterdam. In 1908 werd de havenspoorlijn geopend.

De capaciteit van de dubbelsporige brug over de Delfshavense Schie was onvoldoende om ook de extra goederentreinen op te vangen. Deze brug werd daarom vervangen door een viersporige brug die in 1911 geopend werd.

Bij de Ruigeplaatsluis in Delfshaven werd een dubbelsporige brug over Schiemond gebouwd, gecombineerd voor spoor- en wegverkeer. Ten oosten van de Ruigeplaatsluis werd een emplacement aangelegd aan de Westzeedijk met aansluitingen naar de Parkhaven, de Sint Jobshaven en de Schiehaven.

Na de aanleg van de Koushaven, IJselhaven, Lekhaven en Keilehaven werd in 1914 begonnen met de bouw van een nieuw emplacement langs de Hudsonstraat in de wijk Bospolder/Tussendijken. Dit emplacement was 14 sporen breed en werd overbrugd door een loopbrug vanaf de Hudsonstraat naar het havengebied van de Vierhavenstraat. Dit emplacement stond bekend als Rotterdam RMO (Rechter Maas Oever).

Na de aanleg van de Merwehaven werd een emplacement langs de Schiedamseweg/Rotterdamse dijk geopend.

Op het hoogtepunt lag in het complex 70 kilometer spoor.

Na de Tweede Wereldoorlog werd vanaf het emplacement Hudsonstraat een spoorlijn naar de Spaanse Polder aangelegd. Tussen de Giessenweg en de Vlaardingweg lag hier ook een emplacement. Dit emplacement is nooit erg bedrijvig geweest: de rol van het spoorverkeer nam na de oorlog snel in belang af. De geplande aftakkingen vanaf het emplacement Spaanse Polder naar de insteekhavens van de Delfshavense Schie zijn dan ook nooit aangelegd. Dit emplacement is eind jaren zeventig gesloten.

De sporen ten oosten van Schiemond zijn tussen 2000 en 2002 opgebroken en het emplacement aan de Hudsonstraat is geheel verdwenen. In het vrijgekomen deel werd een dakpark aangelegd. Dit dakpark is 1 kilometer lang en eronder ligt Bigshops Parkboulevard (geopend in 2011), een winkelpromenade waar grote winkels zijn gevestigd.

De laatste activiteit op het havenspoor betrof werktreinen voor de aanleg van een metrotunnel. In de herfst van 2008 is het wissel in de aansluiting van het hoofdspoor (richting de spoorbrug Delfshavense Schie) afgesloten en sindsdien wordt het havenspoor, voor zover het nog aanwezig was, ontmanteld.

In oktober 1948 zien we hier het emplacement vanuit het Zuiden.
Overigens hebben de Vlamingen voor dit soort terreinen een veel mooier woord: "Vormingsstation".

Foto uit Utrechts/NS archief.

De foto's uit deze serie zijn HIER nogmaals te bekijken:
www.flickr.com/photos/meijkie/albums/72157668096660207

Tags:   Rotterdam NEDERLAND NETHERLANDS Nederlandse NS NederlandseSpoorwegen Spoorwegen Spoor Cargo goederentreinen RAIL RAILS reflections of the past Railways railway Vintage Treinen Trein tren Trains TRAIN trainyard


0.1%