Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 662 items

N 1 B 89 C 2 E Aug 21, 2017 F Feb 6, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Alte Liebe / Cuxhaven ligt aan de Noordzee, bij de monding van de Elbe. Met een veerdienst is vanuit Cuxhaven Helgoland bereikbaar. Voor de kust ligt het eiland Neuwerk, bij eb te voet of met de waddenwagen bereikbaar. De “Hamburger vuurtoren” werd in opdracht van de vrije Hanzestad Hamburg gebouwd in de jaren 1802 t/m 1804. De toren kostte destijds 102.000 mark en werd op 15 november 1805 in gebruik genomen. Na slechts een korte diensttijd werd het licht van de vuurtoren gedoofd tot het einde van de Napoleontische oorlogen in 1814. Door zijn ligging aan de voormalige pier Alte Liebe wordt deze vuurtoren in de volksmond “Alte Liebe” genoemd. De toegang tot de vuurtoren is versierd met het wapen van Hamburg. Deze vier verdiepingen bakstenen toren, met muren van 1 meter dik, is 23 meter hoog en heeft een lichthoogte van 24 meter. Om boven te komen moet je 104 treden overwinnen. De lantaarn heeft een koperen dak. Deze lantaarn heeft een diameter van 5 meter en bestaat uit drie op elkaar geplaatste rijen ramen van vlak spiegelglas. In 1913 werd deze vuurtoren geëlektrificeerd. Na bijna twee eeuwen in dienst te zijn geweest werd de toren in 2001 gedeactiveerd en verkocht aan een particulier, Klaus-Otto Lammert. Deze heeft de vuurtoren in 2005 zowel aan de binnenkant als de buitenkant gerestaureerd.
Coördinaten: 53° 52’ 19.2” N - 8° 42’ 30.06” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   alte liebe cuxhaven vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 2 B 111 C 2 E Sep 5, 2017 F Jan 30, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Æðarsteinn / IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken, de Groenlandzee en de Noordelijke IJszee. Het noordoosten van het land ligt net onder de Poolcirkel. Met zijn 351.000 inwoners is IJsland het dunstbevolkte land van Europa. Het eiland is geologisch zo'n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. Lange tijd bleef het echter onbewoond. Volgens overlevering was de Noor Ingólfur Arnarson in het jaar 874 de eerste permanente bewoner. Het merendeel van de IJslanders stamt af van Noorse en Ierse kolonisten. De vuurtoren Æðarsteinn ligt ten noordwesten van Djúpivogur. Heerlijk om deze namen uit te spreken. Om de toren te bereiken rijd je vanaf de ringweg een kleine doodlopende weg in maar het is lastig om vlakbij de vuurtoren te komen. Deze toren werkt sinds 1922. In 1987 werd hij geëlektrificeerd. Het is een vierkante, betonnen toren met galerij en een oranje/rood geschilderde lantaarn. Het gebouw is 5,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 12 meter. Om de vijf seconden geeft het witte, groene en rode licht één flits. Tot 1966 was de vuurtoren beschilderd met rode en witte horizontale banden, daarna kreeg hij zijn geel/oranje kleur.
Coördinaten: 64° 40’ 5.6” N - 14° 17’ 37.6” W
Tekst: Frits van Eck, foto: Wim van der Craats

Tags:   Æðarsteinn ijsland vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 1 B 80 C 2 E Jun 6, 2013 F Jan 23, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Borgsted / Møn is een 218 km² groot eiland in de Oostzee tussen Seeland en Falster. Via twee bruggen over land bereikbaar. Op het eiland vind je een doorsnee van het Deense landschap. Met glooiende akkers, zandstranden en in het oosten de steile krijtrotsen is het een eiland waar iedereen zich prettig kan voelen. Midden op het eiland ligt Stege, eigenlijk het enige stadje van betekenis. In het noordoosten is nog een park met het Liselund slot te vinden, heb daar een aantal prettige uren mogen doorbrengen. Møn behoorde met het Duitse eiland Rügen ooit tot het Muschelkalk plateau. Deze landmassa is, met uitzondering van de twee eilanden, door erosie weer verdwenen. De vuurtoren Borgsted staat aan de westkant van het eiland Møn, niet ver van de weg die Bogø en Møn met elkaar verbindt. Om bij de vuurtoren te komen, leidt een pad naar de kust (Marie Grubbes Vej) tot vlak voor de toren. De laatste tweehonderd meter loopt over een privéterrein. Deze vuurtoren (het is natuurlijk geen Van Speyk) is in bedrijf sinds 1898, is 4 meter hoog en heeft een lichthoogte van 3,5 meter. Het witte, groene en rode licht (afhankelijk van de richting) brandt vijf seconden met daarna een onderbreking van één seconde. Borgsted dankt zijn naam aan een platte, ovale hoogte, van waar in oorlogstijd de omgeving gecontroleerd kon worden.
Coördinaten: 54° 54' 09.6” N - 12° 06' 28.04'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   borgsted vuurtoren lighthouse leuchtturm faro fyr phare

N 1 B 115 C 3 E Aug 17, 2017 F Jan 15, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Balje / Balje is een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het telt ongeveer 1000 inwoners. De opening van het kanaal van Kiel vereiste de aanleg van extra bakens in de beneden-Elbe aan het begin van de twintigste eeuw. In verband hiermee werd in 1903 deze vuurtoren gebouwd en op 1 februari 1904 in gebruik genomen. Hij staat ongeveer 10 km ten noordwesten van Balje. Deze ronde stenen toren is 17 meter hoog en voorzien van bewakersvertrekken. Hij heeft zelfs twee galerijen. De vuurtoren is wit geschilderd, het conische dag grijs. De lichthoogte van deze toren is 14 meter. Het witte, rode en groene licht gaf iedere 20 seconden een langere lichtflits. De ligging aan de rand van de zuidoever van de monding van de Elbe maakt het helaas onmogelijk de toren ‘en front’ te fotograferen. In 1962 werd deze vuurtoren geëlektrificeerd en eindigde ook het tijdperk van de vuurtorenwachter. Op 15 december 1980 werd het licht gedoofd, een nieuwe lichtlijn was in gebruik genomen. Hij is nu geklasseerd als maritiem en historisch monument. Het omringende landschap is uitgeroepen tot natuur- en vogelreservaat. Mede hierdoor heb ik wel een paar verkeersborden moeten negeren om bij de toren te kunnen komen. Met de fiets was het makkelijker geweest. In 2009 en 2010 is de toren gerenoveerd. Gedurende de zomermaanden is de toren open en wordt veel gebruikt om vogels te observeren.
Coördinaten: 53° 51' 34.66'' N - 09° 04' 49.38'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr phare balje

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Seal Point / Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika is een land aan de zuidpunt van het werelddeel Afrika. Het land heeft sinds de zeventiende eeuw een rijke koloniale geschiedenis. In 1652 kwamen de Nederlanders die op de Kaap een verversingspost voor de VOC stichtten. Na anderhalve eeuw van Nederlandse kolonisatie werd de Kaapkolonie overgenomen door het Verenigd Koninkrijk. In de 20e eeuw werd het land overschaduwd door de apartheid, deze werd in 1990 afgeschaft. Cape St. Francis is een dorp in Zuid-Afrika, gelegen op een landtong in de provincie Oost-Kaap. Het is populair vanwege de schone stranden en als surflocatie. De vuurtoren Seal Point werd operationeel op 4 juli 1878. De totale kosten bedroegen indertijd 20.000 Pond. Deze vuurtoren werd ontworpen door Joseph Flack en W.B. Hays. Hij is 28 meter hoog en heeft een lichthoogte van 36 meter. De stenen toren en het lichthuis zijn geheel wit geschilderd. Een fraaie galerij ontbreekt niet. Om de vijf seconden geeft hij een witte flits. Bij slecht zicht geeft de misthoorn iedere 30 seconden een signaal kort-lang-kort-lang. Je vindt deze vuurtoren aan het einde van de R330 snelweg, ongeveer 30 km ten zuiden van Humansdorp. In de gebouwen bij de toren is een museum gevestigd. Onder begeleiding kan de vuurtoren beklommen worden.
Coördinaten: 34° 12’ 44.6” Z - 24° 50’ 10.4” O
Tekst: Frits van Eck, foto: Merel Avery

Tags:   zuid-afrika seal point vuurtoren lighthouse faro fyr leuchtturm phare


0.8%