Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 689 items

N 1 B 58 C 2 E Apr 30, 2019 F Aug 18, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Rinkenæs / Vandaag de 364e aflevering van de vuurtoren van de week. Dat betekent dat de 7 jaar zijn volgemaakt. Het opzoeken en fotograferen van vuurtorens is meer dan een hobby geworden die zich heeft uitgebreid tot mijn naaste omgeving. Ook familie, vrienden en kennissen denken aan mij als ze een vuurtoren tegenkomen. Daar dank ik ze voor….! Rinkenæs is een klein stadje in Zuid-Jutland. Je komt er doorheen als je van Flensburg via Sønderborg naar Fynshav op Als rijdt. Ook Gråsten ligt vlakbij, daar bevindt zich één van de paleizen van de Deense koninklijke familie. De vuurtoren Rinkenæs is in gebruik genomen in 1896 tijdens een periode dat dit deel van Jutland onderdeel van Duitsland was. In 1920 werd de toren weer overgedragen aan de Deense autoriteiten. In 1921 werd hij volledig gerestaureerd en voorzien van elektrisch licht. Het is een ronde, cilindrische toren, 8,5 meter hoog en beschilderd met een rode horizontale band. Ook het dak van de lantaarn is rood geschilderd. De lichthoogte is 10 meter. Het witte en groene licht (afhankelijk van de richting) gaan 1 seconde aan en 1 seconde uit. Ook deze vuurtoren staat op een prachtige locatie met een fantastisch uitzicht over de Flensburger Fjord.
Coördinaten: 54° 53' 23.77'' N - 09° 34' 38.3'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm Rinkenæs

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

Pechiguera / Lanzarote is het meest noordelijke bewoonde eiland van de Canarische eilanden, ongeveer 115 kilometer voor de kust van Marokko. Lanzarote is 62 km lang en 21 km breed, waarvan een groot deel bedekt is met lava en weinig begroeiing heeft. Deze eilanden zijn onderdeel van Spanje. De vuurtoren Pechiguera staat op de zuidwestelijke punt van Lanzarote, in de buurt van de badplaats Playa Blanca. Hij markeert de noordwestelijke toegang tot de zee-engte van La Bocaina tussen de eilanden Lanzarote en Fuerteventura. Op deze locatie staan nu twee vuurtorens, de ‘oude’ en de ‘nieuwe’. De ‘oude’ vuurtoren (rechts op de foto) was gereed in 1866 en bleef in gebruik tot 1988. Het lichthuis is door vandalisme helaas beschadigd. Met de bouw van de ‘nieuwe’ toren werd begonnen in 1986. Deze aanzienlijk hogere, witte toren kwam in 1988 in bedrijf. Het is een vijftig meter hoge, cilindervormige betonnen constructie met in de top een klein lichthuis van metaal en glas. De bovenkant van de lantaarn is metaalgrijs. Deze ranke toren is al van ver te zien. Zijn lichthoogte is 55 meter. Het licht geeft om de dertig seconden drie witte flitsen. Opvallend is nog de dubbele galerij. Jammer dat de onderkant van beide torens vol zit met graffiti.
Coördinaten: 28° 51' 20'' N - 13° 52' 21'' W
Tekst: Frits van Eck, foto: Colette van Eck

Tags:   faro fyr vuurtoren phare leuchtturm lighthouse lanzarote pechiquera

N 0 B 29 C 0 E Apr 30, 2019 F Aug 9, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Falshöft / De Flensburger Fjord is een 50 kilometer lange fjord die uitmondt in de Oostzee. Hij vormt de grens tussen Duistland in het zuiden en Denemarken in het noorden. Aan de Deense zijde van de grens ligt het eiland Als met de stad Sønderborg. Dieper het Duitse binnenland in ligt Flensburg. De vuurtoren Falshöft is te vinden in Sleeswijk-Holstein in de buurt van het plaatsje Pommerby. Hij werd gebouwd in de jaren 1908 en 1909 en in 1910 in gebruik genomen. Hij is gemaakt van geschroefde gietijzeren elementen, gebouwd op een stenen basis. Deze vuurtoren is ruim 24 meter hoog en heeft een lichthoogte van 25 meter. In 1969 werd de toren geautomatiseerd. Deze vuurtoren deed dienst tot 28 februari 2002 en gaf tot die tijd iedere 16 seconden twee witte en rode flitsen. In overleg met de Deense regering werd besloten de toren te deactiveren. Men vond dat de vuurtorens van Kegnæs (op het Deense Als) en Kalkgrund (midden in de fjord) voldoende grondnavigatie gaven. Deze prachtige vuurtoren is beschilderd met rode en witte banden, heeft een dubbele galerij en herbergt een klein museum. In 2003 werd de vuurtoren verkocht aan het plaatsje Pommerby en sindsdien wordt hij als trouwlocatie gebruikt. Daarnaast is de toren regelmatig geopend en kan beklommen worden. Hij is bereikbaar via de weg, de parkeergelegenheid is beperkt.
Coördinaten: 54° 46' 01.9'' N - 09° 57' 55.5'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm falshöft

N 0 B 199 C 0 E Sep 6, 2017 F Jul 26, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Grima / De Reyðarfjörður is de grootste fjord aan de ooskust van IJsland. Een fjord, omringd door bergen, waarvan de hoogste 972 meter is. Hoewel het klimaat bijzonder regenachtig en mistig is, heeft het op heldere zomerdagen vaak de hoogste temperatuur in IJsland. De plaats Reyðarfjörður heeft vanaf het begin van de twintigste eeuw een handels- en vissershaven. Vanwege de strategische ligging en goede havenomstandigheden, werd het de op een na grootste van de geallieerde bases in IJsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een museum uit de Tweede Wereldoorlog in het oude kamp boven de stad. Aan de zuidkant van de fjord is het vuurtorentje Grima te vinden. Deze ronde cilindrische toren is van top tot teen oranje/rood geschilderd. Hij is operationeel sinds 1961. Met een hoogte van 3 meter bedraagt de lichthoogte door de uitgekiende ligging toch 22 meter. Deze vuurtoren is gemonteerd op een vierkante betonnen witte basis. Iedere 8 seconden geeft het licht een witte flits. Een verharde weg komt tot dicht bij de vuurtoren, alhoewel de foto misschien aangeeft dat hij in ‘the middle of nowhere’ staat. IJsland, met nog geen 400.000 inwoners, een land om eens te bezoeken.
Coördinaten: 65° 00’ 22.05” N - 13° 55’ 19.39” W
Tekst: Frits van Eck, foto: Wim van der Craats

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr leuchtturm phare grima

N 1 B 100 C 0 E Apr 30, 2019 F Jul 18, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Lågemade / Het vuurtorentje Lågemade is één van de drie torentjes aan de Deense kant van de Flensburger Fjord die qua bouw volkomen identiek zijn. De gelijke torentjes zijn Rinkenæs en Skodsbol. De laatste is een paar weken geleden in deze rubriek besproken. Rinkenæs komt volgende maand aan de beurt. Lågemade staat in het plaatsje Egernsund. Hij is in bedrijf sinds 1896 en gebouwd tijdens de Duitse overheersing. Deze toren is 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 13 meter. Dit torentje is vanaf de doorgaande weg bij Egernsund niet zichtbaar, maar wel makkelijk bereikbaar. Heel wat Egmonders zullen hier, via Als op weg naar Fünen, langsgereden zijn. Coördinaten zijn een onmisbaar hulpmiddel. Hij staat aan een klein weggetje vlak aan het water. Het rode licht gaat 1 seconde aan en 1 seconde uit. Het is een ronde gietijzeren toren, wit geschilderd met een rode horizontale band. De lantaarnplaat is eveneens rood geschilderd. Het is altijd grappig om te zien dat deze kleine vuurtorens voorzien zijn van een galerij. En ja, als je dan een onderkomen hebt op 300 meter van deze toren, ga je natuurlijk na het invallen van de duisternis een foto maken van het vuurtorentje Lågemade in actie.
Coördinaten: 54° 54' 05.9'' N - 09° 36' 52.4'' O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   Lågemade vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm


0.7%