Fluidr
about   tools   help   Y   Q   a         b   n   l
User / Frits van Eck Photography
Frits van Eck / 671 items

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • MAP
 • O
 • L
 • M

Port Germein is een klein stadje aan de zee in de Australische staat Zuid-Australië, ongeveer 219 kilometer ten noorden van de hoofdstad Adelaide. Port Germein is vernoemd naar Samuel Germein, die het in 1840 ontdekte, alhoewel sommigen het aan zijn broer John toeschrijven. Port Germein was ooit een belangrijk knooppunt voor de omliggende districten, zeker na de opening van de langste steiger op het zuidelijk halfrond in 1881. Deze lange steiger was noodzakelijk vanwege het ondiepe water langs de kust. In 1883 werd hij verlengd tot 1680 meter. Er wordt beweerd dat Port Germein op zijn hoogtepunt de grootste graanlaadhaven in Australië was. Aan het einde van de steiger werd in 1894 een vuurtoren gebouwd ter vervanging van het Port Germein lichtschip. Het is een 12 meter hoge, achthoekige gietijzeren toren zonder galerij. Met een vast licht met 2 witte sectoren en 1 rode sector was hij actief tot 1917. Hij is wit geschilderd. Het is zeldzaam dat deze toren bewaard is gebleven. In 1975 werd de verwaarloosde toren verplaatst naar een punt aan de rand van de steiger en gerestaureerd door het Port Germein Village Museum. Ten gevolge van stormschade is de lengte van de steiger op dit moment 1532 meter.
Coördinaten: 33° 01’ 24.12” Z - 137° 59’ 54.72” O
Tekst: Frits van Eck, foto: Rob Prins

Tags:   portgermein vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

N 1 B 60 C 1 E Aug 17, 2017 F Apr 14, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Twielenfleth / Het zogenaamde Altes Land is waarschijnlijk het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied in Europa. Je vindt er voornamelijk appel- en kersenbomen. De naam Altes Land is een verbastering van de Nedersaksische naam Olland, een verwijzing naar de Nederlandse kolonisten die het gebied in de middeleeuwen inpolderden. Priester Hendrik uit het Zuid-Hollandse Rijnsaterwoude wordt gezien als de stichter van het Altes Land. In Steinkirchen staat een standbeeld van deze priester, een kopie van dit standbeeld staat in Rijnsaterwoude. De oude vuurtoren Twielenfleth werd actief in 1893 en deed dienst tot 1984. In dat jaar werd hij vervangen door een hogere nieuwe toren en verplaatst naar zijn huidige locatie achter de dijk van de Elbe, met zicht op zijn nieuwe broertje. Het is een vierkante cilindrische toren met lantaarn en galerij, gemonteerd op een vierkante skelettoren. Hij is slechts 7 meter hoog. De oorspronkelijk lichthoogte was 13 meter. De vuurtoren is wit geverfd, skelet, lantaarndak en galerij zwart. Tegenwoordig dient de oude vuurtoren als een technisch industrieel monument, waarin een klein museum is ondergebracht, dat op afspraak kan worden bezocht. Het museum wordt beheerd door vrijwilligers. Als je plaatsneemt op het bankje voor de toren…..dan voel je de historie!
Coördinaten: 53° 36’ 19.62” N - 09° 33’ 25.56” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   twielenfleth vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm

 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Streitisviti / Streitishvarf is een klein schiereiland tussen de fjord Berufjörður en de baai Breiðdalsvík in het oosten van IJsland. Op het puntje van dit schiereiland, over de weg goed bereikbaar, staat de kleine vuurtoren Streiti (Streitisviti). Volgens de folklore in de oostelijke regio woont een reus in de rots bij de weg. Hij heeft twee broers; de ene woont op het eiland Skrúður, niet ver van Steinshvarf en de ander woont op het eiland Papey, vlakbij de kust. Men gelooft dat deze reus goedaardig is en op goede voet staat met zijn broers. Eenmaal per jaar rond Kerstmis ontmoeten ze elkaar voor een praatje. De vuurtoren staat op de plaats van een stalen toren uit 1922. Deze werd in 1958 gesloopt, de functie werd overgenomen door een vuurtoren op het eiland Hlöðu. De laatste werd tijdens een zware storm in januari 1984 verwoest. De herbouw vond datzelfde jaar plaats en er werd gekozen voor de oorspronkelijke locatie. De nieuwe vuurtoren is slechts 12 meter hoog en heeft een lichthoogte van 22 meter. Om de 20 seconden geeft hij drie flitsen, wit, rood of groen, afhankelijk van de richting. Het is een achthoekige cilindrische toren met galerij. De vuurtoren is wit geschilderd met rond de ramen een verticale zwarte balk. Ook de lantaarn is wit. Vanaf de vuurtoren van Streiti is er een spectaculair uitzicht over de oceaan.
Coördinaten: 64° 44’ 47.51” N - 13° 59’ 08.87” W
Tekst: Frits van Eck, foto: Wim van der Craats

Tags:   Streitisviti vuurtoren lighthouse farp phare fyr leuchtturm

N 1 B 75 C 1 E Aug 26, 2017 F Mar 29, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Voslapp / Wilhelmshaven is een havenstad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De stad ligt aan de westkust van de Jadeboezem, een baai van de Noordzee. De Jadeboezem is een 190 km² grote zeearm van de Noordzee. Hij is in de Middeleeuwen ontstaan ten gevolge van een reeks stormvloeden. Na de Sint-Antoniusvloed van 1511 bereikte de Jadeboezem zijn grootste uitgestrektheid. Begin 16e eeuw startte de inpolderingen in dit gebied. Ten gevolge van de bedijking kreeg de Jadeboezem zijn huidige vorm. In 1856 begon de bouw van de grootste stad aan de zeearm, de (marine) havenstad Wilhelmshaven. Een district van het Nedersaksische Wilhelmshaven is Voslapp. Het “Oberfeuer” Voslapp staat 8 kilometer ten noorden van Wilhelmshaven en vormt met het “Unterfeuer” een lichtlijn aan de westkant van de ingang van de boezem. De toren is in gebruik sinds 1962. Het is een ronde cilindrische betonnen toren met drie galerijen. Hij is 64,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 62 meter. Hij is beschilderd met rode en witte horizontale banden. Het witte licht gaat drie seconden aan en drie seconden uit, gesynchroniseerd met het “Unterfeuer”. Dit is de tweede hoogste toren van Duitsland, 4,3 kilometer ten zuidwesten van het “Unterfeuer” gelegen.
Coördinaten: 53° 34’ 54.8” N - 08° 07’ 49.7” O
Tekst en foto: Frits van Eck

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm voslapp

N 1 B 100 C 2 E Nov 12, 2018 F Mar 23, 2019
 • DESCRIPTION
 • COMMENT
 • O
 • L
 • M

Entrance Island Light / Tasmanië is een eiland op 240 kilometer ten zuidoosten van het Australische vasteland en was daar oorspronkelijk mee verbonden. De hoofdstad van Tasmanië is Hobart. De oorspronkelijke bewoners zagen eruit als donkere Afrikanen. De voormalig gouverneur van Nederlands-Indië, Antonie van Diemen, gaf Abel Tasman opdracht voor een ontdekkingsreis naar Australië. Op deze reis ontdekte Tasman het later naar hem vernoemde eiland. We schrijven 24 november 1642. Na de kolonisatie door de Engelsen werden de Tasmaniërs bijna volledig uitgeroeid. Er leven nu geen rechtstreekse afstammelingen meer. De Entrance Island Lighthouse en zijn tweeling de Bonnet Island Lighthouse zijn te vinden aan de monding van Hell’s Gate, een ondiepe en zeer gevaarlijke kanaalingang naar de haven van Macquarie Head. Het Entrance Island Light dateert van 1892. Het torentje is slechts 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 10 meter. Om de twee seconden, afhankelijk van de richting, geeft het licht een een witte en rode flits. Het is een zeshoekige toren, gebouwd op een stenen voet. De geheel wit geschilderde vuurtoren doet me sterk denken aan veel torens die je in Zweden tegenkomt. Tot 1977 werd het licht aangedreven door gas, daarna namen batterijen en zonnepanelen het over. In 1989 werd de buitenbekleding geheel vernieuwd.
Coördinaten: 42° 12’ 36.5” Z - 145° 12’ 58.8” O

Tekst: Frits van Eck, foto: Rob Prins

Tags:   vuurtoren lighthouse faro fyr phare leuchtturm entrance island light


0.7%